«ΒΟΜΒΑ» της ΡΑΕ ακόμα και για εκ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ηλεκτροδότηση αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα!

Στον «αέρα» βρίσκεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Εν όψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται πανευρωπαϊκά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές θέτουν επί τάπητος κάθε πιθανό σενάριο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Τα πιο δυσοίωνα σενάρια, που δυστυχώς δεν είναι και τα πιο απίθανα, προβλέπουν ακόμα και εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περίπτωση που η Ρωσία κόψει εντελώς τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turk Stream, μιας και πλέον θεωρούμαστε για τα καλά “ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ” για τη Μόσχα.

Σε μία τέτοια περίπτωση που επεξεργάστηκε η ΡΑΕ, η ελληνική αγορά ενέργειας θα κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού «επιπέδου 3» για τουλάχιστον 3 μήνες μέσα στον χειμώνα.

Σε προσωμοιώσεις που έγιναν η πιθανότητα διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom λειτούργησε συνδυαστικά με πολλούς άλλους παράγοντες, όπως επί παραδείγματι η επείγουσα επαναλειτουργία εργοστασίων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία.

Οποιαδήποτε αδυναμία κάλυψης των αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας μας θα οδηγούσε τον ΔΕΔΔΗΕ σε άμεση περικοπή φορτίων.

Έτσι άμεσα θα ενεργοποιούνταν εφεδρίες, ενώ παράλληλα θα διακοπτόταν οποιαδήποτε εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλα κράτη.

Θα εφαρμοζόταν ακόμη ένας μηχανισμός κατανάλωσης σε μειωμένες ώρες κατανάλωσης και ως έσχατο μέτρο θα πηγαίναμε σε διακοπή ηλεκτροδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εκ περιτροπής διακοπή στην ηλεκτροδότηση όλων των καταναλωτών.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ιδίως μέσα στον χειμώνα, το πλήγμα για την οικονομία θα ήταν ολέθριο, καθώς οι πρώτες που θα πληγούν θα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας.

(φωτο:unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί