«ΒΟΜΒΑ» μεγατόνων! Έτοιμοι να φέρουν αυτό που θα αλλάξει τις ζωές μας

Τι ανακοίνωσε η ΕΚΤ και ποιος ο ρόλος ενός… κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για ενδεχόμενο τέλος των μετρητών στις συναλλαγές, διερευνώντας τις προοπτικές έκδοσης του ψηφιακού ευρώ.

Την ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ δημοσίευσε πριν δύο μέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία εκπόνησε η ομάδα δράσης υψηλού επιπέδου του Ευρωσυστήματος για το ψηφιακό νόμισμα της τράπεζας και ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο.

ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ

Θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος της κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις –ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή. Η εν λόγω ψηφιακή μορφή η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους «γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια», όπως αναφέρει η ΕΚΤ.

ΠΟΤΕ ΤΟ ΦΕΡΝΟΥΝ;;;

Από τα όσα, πάντως, έχει δηλώσει προσφάτως η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προκύπτει πως η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη κατασταλάξει σε σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόεδρος Λαγκάρντ έχει επανειλημμένως θίξει το θέμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ακρόασής της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στηΝ δημόσια διαβούλευση, που θα αρχίσει εντός των ημερών.

ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ;;;

Μέχρι στιγμής οι διεθνιστές λένε πως «ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώνει τα μετρητά, όχι θα τα αντικαθιστά. Μαζί, αυτά τα δύο θα προσφέρουν στον κόσμο μεγαλύτερη επιλογή και ευκολότερη πρόσβαση σε μέσα πληρωμής. Αυτό θα βοηθούσε την οικονομική ένταξη».

Ωστόσο, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρόεδρος της ομάδας δράσης, Φάμπιο Πανέτα, συμπληρώνει:

«Η έκδοση του ψηφιακού ευρώ μπορεί να καταστεί απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις: σκεφτείτε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι δεν προτιμούν πλέον να πληρώνουν με μετρητά ή κάποια ακραία γεγονότα – όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες – όπου οι άλλες υπηρεσίες πληρωμών δεν θα λειτουργούν πλέον».

Άρα, λοιπόν δεν αποκλείεται με αφορμή μία πραγματική πανδημία (βλ. πειραματικά μέτρα για τον κορωνοϊό) ή μία καταστροφή να καταστήσουν αναγκαία (και υποχρεωτική;;;) την χρήση του ψηφιακού ευρώ ή ενός ψηφιακού παγκόσμιου νομίσματος, με κατάργηση των μετρητών λόγω… συνθηκών. Όπως δηλαδή επιβάλλεται η χρήση μάσκας λόγω κορωνοϊού, να επιβληθεί το ψηφιακό ευρώ λόγω έκτκατης ανάγκης.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΙΠΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΙΟΥΣ.

Ένα είναι το σίγουρο: Η ψηφιοποίηση εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας, αλλάζοντας τον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τρόπο σκέψης και δράσης. Αλλάζοντας δηλαδή τις ζωές μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί