«Βιάζεται» ο ΟΗΕ: «Αυτό θα προκαλέσει “κρύο ιδρώτα” στους παγκόσμιους ηγέτες»

Πράσινη φρενίτιδα...

Η χρονιά 2023 αναμένεται ότι θα είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και έχει σηματοδοτηθεί από μια σειρά στατιστικών ρεκόρ που όλα υπογραμμίζουν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της δράσης κατά της κλιματικής απορρύθμισης, υπογράμμισε σήμερα ο ΟΗΕ.

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αυτά τα ρεκόρ θερμοκρασίας «θα προκαλέσουν κρύο ιδρώτα στους παγκόσμιους ηγέτες».

Η προκαταρκτική έκθεση από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό αποκαλύπτει πως οι συγκεντρώσεις των τριών κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου -του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του πρωτοξειδίου του αζώτου- έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, καθώς τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα συνέχισαν να αυξάνονται φέτος.

«Όλα αυτά τα ρεκόρ έχουν δραματικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, ιδιαίτερα μια μείωση της επισιτιστικής ασφάλειας και μαζικές μεταναστεύσεις.

Τη φετινή χρονιά, είδαμε κοινότητες σ’ ολόκληρο τον κόσμο να πλήττονται από πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραίες θερμοκρασίες, υπενθύμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο ίδιος κάλεσε τους ηγέτες, που συνεδριάζουν στο πλαίσιο της COP28 στο Ντουμπάι, να δεσμευθούν να πάρουν δραστικά μέτρα για να φρενάρουν την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα καταργώντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και τριπλασιάζοντας την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Έχουμε στη διάθεσή μας έναν οδικό χάρτη για να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφύγουμε τα χειρότερα του κλιματικού χάους», δήλωσε.

«Όμως έχουμε ανάγκη οι ηγέτες να κάνουν την αρχή στην COP28».

(ΑΠΕΜΠΕ-ΑΠΕΜΠΕ-EPA-Reuters pool photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί