Τους τελειώνει ο χρόνος και πιέζονται!! ΟΗΕ σε κράτη: «Σταματήστε να προσποιείστε»

«Γκρίνιες» μεταξύ των μαριονετών για την απουσία ουσιαστικών μέτρων που θα φέρουν την «πράσινη χούντα».

Οι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες της COP28 για το κλίμα πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται, να θέσουν φιλόδοξους στόχους και να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο ώστε να τελειώσει “η εποχή των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Σάιμον Στιλ, καθώς η ένταση σχετικά με το μέλλον του άνθρακα, του πετρελαίου και του αερίου ήρθε στο προσκήνιο.

Ο Στιλ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς η διάσκεψη πλησιάζει στο μέσον της διάρκειάς της, αφού καταλάγιασε ο εναρκτήριος καταιγισμός ανακοινώσεων και υποσχέσεων και η προσοχή στράφηκε σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

“Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν στις διαπραγματευτικές τους ομάδες καθαρές εντολές πορείας. Χρειαζόμαστε μέγιστες φιλοδοξίες, όχι σκοράρισμα πόντων ή πολιτικές του ελάχιστου κοινού παρονομαστή“, δήλωσε ο Στιλ σε συνέντευξη Τύπου.

Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο στο Ντουμπάι αναμένεται να παραδώσουν την εργασία τους στους υπουργούς των χωρών τους για το επόμενο στάδιο στη διαπραγμάτευση για το πώς θα πρέπει να μοιάζει μια τελική συμφωνία της COP28.

“Έχουμε ένα εναρκτήριο κείμενο στο τραπέζι… αλλά είναι μια μεγάλη σακούλα ευχολογίων και βαριά σε προσποιήσεις. Το κλειδί τώρα είναι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάχυ”, είπε ο Στιλ.

Με τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται μακράν από την επίτευξη των κλιματικών στόχων της, ο Στιλ κάλεσε τις αντιπροσωπείες να καταγράψουν ουσιαστική πρόοδο.

Υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, που μιλάνε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Τα μέρη θα πρέπει να το ξηλώσουν αυτό, αλλά θα πρέπει να έρθουν με μια πολύ σαφή δήλωση που σηματοδοτεί τη λήξη της εποχής των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε“.

Χθες, Τρίτη, ένα αρχικό σχέδιο κειμένου παρέθετε τρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα, από το να μη λέει τίποτα μέχρι το να καλεί για πλήρη κατάργηση της χρήσης τους.

(απεμπε – απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί