• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ! Έρχονται τα ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ αυτοκίνητα – Κάθε πολυκατοικία θα έχει από ένα

ΤΙΠΟΤΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ! Έρχονται τα ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ αυτοκίνητα – Κάθε πολυκατοικία θα έχει από ένα

Για το «καλό» μας πάντα!

Μια νέα προσέγγιση για το car sharing αποκάλυψε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (IMET) Δρ. Ευ. Μπεκιάρης μιλώντας στη «Βεργίνα Τηλεόραση».

Σύμφωνα με τον Δρ. Μπεκιάρη το επόμενο βήμα είναι το «αυτοκίνητο της πολυκατοικίας» το οποίο θα είναι κοινόχρηστο οι χρήστες του θα το χρησιμοποιούν βάσει των αναγκών τους και θα πληρώνουν τις μετακινήσεις τους σύμφωνα με τις ώρες χρήσης του οχήματος!

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημείωσε ο Δρ. Μπεκιάρης:

«Με τον ίδιο τρόπο που οι πολυκατοικίες έχουν τόσους χώρους κοινόχρηστους, θα μπορούσαν να έχουν κάποιο κοινόχρηστο όχημα, αντί να έχουν όλοι χωριστά ένα δεύτερο αυτοκίνητο. Το όχημα αυτό θα μπορούσε να προγραμματίζεται ως προς τη χρήση του, καθώς, το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο το 2% του χρόνου, ενώ το δεύτερο αυτοκίνητο ακόμη λιγότερο. Συνεπώς η κοινόχρηστη χρήση, ειδικά των ηλεκτρικών οχημάτων θα έπρεπε να προωθηθεί περισσότερο, με θετικές συνέπειες στα προβλήματα της στάθμευσης, του κόστους του αυτοκινήτου – μέσω του διαμοιρασμού του (car sharing) κλπ.

Σιγά-σιγά το αυτοκίνητο από status έγινε χρηστικό στις νέες γενιές… Σύντομα, η χρήση των κοινόχρηστων αυτοκινήτων θα γίνεται με τη μορφή leasing στις ώρες, δηλαδή θα μπορεί ο καθένας να δεσμεύει τις ώρες χρήσης του κοινόχρηστου οχήματος ανάλογα με τις ανάγκες του».

Ο διευθυντής του ΙΜΕT αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η επικείμενη αυξανόμενη έλευση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων δημιουργεί εξειδικευμένες ανάγκες φόρτισής τους.

Εκτός από την πρόβλεψη για σταθμούς φόρτισης στις εθνικές οδούς, το ζήτημα της φόρτισης μετατίθεται πλέον στις πόλεις αλλά και ειδικότερα στον τόπο διαμονής του οδηγού, δηλαδή στην πολυκατοικία όπου διαμένει.

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος στην πολυκατοικία, με την εγκατάσταση φορτιστή στην πυλωτή για παράδειγμα απαιτεί τη συναίνεση όλων των κατοίκων της. Το ζήτημα αυτό δημιουργεί προβλήματα και πιθανές διαφωνίες, συνεπώς απαιτείται κάποια νομοθετική ρύθμιση που να προλαμβάνει παρόμοια προβλήματα.

(Από newsauto – φωτο:photo screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.