• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Τι περίεργη είδηση»: Χωρίς ρεύμα 800.000 Αμερικανοί (Βίντεο)

«Τι περίεργη είδηση»: Χωρίς ρεύμα 800.000 Αμερικανοί (Βίντεο)

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κοντά στο Σαν Φρανσίσκο και τη βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ,

εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα χθες Πέμπτη το βράδυ μετά τις προληπτικές διακοπές ρεύματος στις οποίες προχώρα από την Τετάρτη η εταιρεία PG&E εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που ευνοούν το ξέσπασμα μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Τον διοικητικό έλεγχο τον έχουν οι Δημοκρατικοί (Αντιπολίτευση). Την απόφαση δεν την πήρε η κεντρική κυβέρνηση του Τραμπ δηλαδή.

Ανάλογα μέτρα έχουν αρχίσει να υιοθετούνται στο νότιο τμήμα της πολιτείας, όπου πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε εκτάσεις με θάμνους, ενισχυμένες από τους σφοδρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, κατέκαψαν χθες εκατοντάδες στρέμματα, ενώ κατέστρεψαν και κατοικίες, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η άνευ προηγουμένου διακοπή αυτή ρεύματος στην Καλιφόρνια επηρεάζει 800.000 νοικοκυριά στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποίησε η PG&E, οι γραμμές υψηλής τάσης της οποίας είχαν προκαλέσει πέρυσι την πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.

Δείτε το ρεπορτάζ του euronews:

Μετά τις πρώτες διακοπές την Τετάρτη το πρωί, μια δεύτερη φάση διακοπών τέθηκε σε εφαρμογή γύρω από το Σαν Φρανσίσκο, σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους πολίτες, όσο και τα καταστήματα και προκαλώντας έντονες επικρίσεις.

«Καμία πολιτεία τον 21ο αιώνα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει» διακοπές ρεύματος «τόσο εκτεταμένες», κατήγγειλε χθες Πέμπτη ο Γκάβιν Νιούσομ κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην PG&E για δεκαετίες «αμέλειας» και «κακοδιαχείριση» του δικτύου της, το οποίο δεν έχει εκσυγχρονιστεί.

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες 48 ώρες είναι απαράδεκτο», τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι προληπτικές διακοπές στις γραμμές υψηλής τάσης σε περιπτώσεις που οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι επικίνδυνες είναι «σωστή πρακτική» η οποία βοηθά στην αποτροπή καταστροφών.

Photo:pexels