Το «Μοντέλο 3-2»: Έτσι θα δουλεύουμε μετά τον κορωνοϊό

Ένα μοντέλο που ενδέχεται να αλλάξει ακόμα και τις πόλεις που ζούμε!

Το αποκαλύπτει σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Η ζωή, λοιπόν, με αφορμή τον κορωνοϊό αλλάζει και οι επιχειρήσεις προετοιμάζουν το μετα-κόρωνο-εργασιακό τους μέλλον, καθώς, όπως εκτιμάται, μοιάζει πλέον απίθανο να επιστρέψουμε στα γραφεία μας όπως πριν.

Η έρευνα του καθηγητή Νίκολας Μπλουμ ισχυρίζεται πως σχεδόν όλοι επιθυμούν δήθεν ένα νέο μοντέλο, καθώς η εμπειρία της τηλεργασίας θα μετασχηματίσει το εργασιακό περιβάλλον.

Ποιο μοντέλο δείχνει να επικρατεί;;; Το «3-2»!!! Αυτό σημαίνει (ΓΙΑ ΑΡΧΗ) τρεις μέρες με παρουσία στο γραφείο και δύο μέρες εργασίας από το σπίτι, ένα μοντέλο που ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν οι πολυεθνικές-κολοσσοί, όπως η Google, το Facebook και η HSBC, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και πολλές άλλες, επιβάλλοντας αυτόν τον εργασιακό τρόπο παντού!

Η τηλεργασία, όμως, όπως λένε, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτει κανείς ένα ξεχωριστό δωμάτιο με καλή σύνδεση στο ίντερνετ και χωρίς παιδιά να μπαινοβγαίνουν.

Οι εργοδότες λοιπόν, σύμφωνα με την Guardian, όσο και οι εργαζόμενοι φαίνεται να βρίσκουν το μοντέλο «3-2» ως το πιο ελκυστικό, αυτή την στιγμή. Άρα, εκ των πραγμάτων, με τον κορωνοϊό παγιώνονται καταστάσεις, οι οποίες οδηγούν σε μία κοινωνία με όλο λιγότερες επαφές, ασχέτως υγειονομικής κατάστασης.

Αν, από την άλλη, αυτή η μεταβολή πράγματι συμβεί στην κλίμακα που αναμένουν οι ερευνητές, οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις πόλεις ενδέχεται να είναι μεγάλες. Αν πλέον οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα γραφείο στο σπίτι, αλλά πρέπει να μετακινούνται για να πάνε στο γραφείο τρεις μέρες την εβδομάδα, η πρόσφατη φυγή αρκετών για τα προάστια και ακόμα παραπέρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης της covid-19 είναι πιθανό να μονιμοποιηθεί. Τα κέντρα των μεγάλων πόλεων ίσως επιστρέψουν στην κατάσταση που βρίσκονταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000: μικρότερη πυκνότητα πληθυσμού, φθηνότερα ενοίκια, με περισσότερη ποικιλία, ώστε να αποφεύγεται η μαζική μετακίνηση σε συγκεκριμένες ώρες. Δεν αποκλείεται, σε ένα ακόμα πιο ακραίο σενάριο. να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί, στους οποίους θα μοιράζονται οι οικογένειες.

Εν τούτοις, όπως τονίζει ο Νίκολας Μπλουμ, τίθεται και ένα σημαντικό θέμα ανισότητας, μια που μόνον οι μισοί περίπου από τους εργαζόμενους έχουν την δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι, είτε διαρκώς, είτε για κάποιες μέρες την εβδομάδα. Όπως πολύ καθαρά έδειξε ο κορωνοϊός, πολλοί άνθρωποι απασχολούνται σε κλάδους, όπου η εργασία τους δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως.

φωτο EUROKINISSI

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.