• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θα μας ξανακλείσουν μέσα; ΠΟΥ για πανδημία και lockdown: «Οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε η καραντίνα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει»

Θα μας ξανακλείσουν μέσα; ΠΟΥ για πανδημία και lockdown: «Οι άνθρωποι νομίζουν πως τελείωσε η καραντίνα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει»

Ανώτατοι ειδικοί υγείας εκφράζουν φόβους για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού που ίσως μας πλήξει το φθινόπωρο, μαζί με άλλες ασθένειες.

Την ανησυχία τους για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού εκφράζουν ανώτατοι ειδικοί υγείας, το οποίο αναμένουν το ερχόμενο φθινόπωρο, δηλώνοντας πως ενδεχομένως να οξυνθεί και από άλλες εξάρσεις ασθενειών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Telegraph, ο Δρ. Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε για τον ενδεχόμενο κίνδυνο, ειδικά τις χώρες που έχουν πληγεί έντονα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία και που έχουν αρχίσει βεβιασμένα να άρουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Γνωρίζουμε από την ιστορία πως στις πανδημίες οι χώρες που δεν επλήγησαν νωρίς, μπορεί να πληγούν δεύτερη φορά» δήλωσε στην συνέντευξη ο Κλούγκε, διερωτώμενος «Τι πρόκειται να δούμε στην Αφρική και στην Ανατολική Ευρώπη;»

Αν και η Ιταλία έχει καταγράψει πάνω από 225.000 κρούσματα κορωνοϊού και πάνω από 32.000 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας, τη Δευτέρα ξεκίνησε η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με γυμναστήρια και πισίνες να ξεκινούν τη λειτουργία τους την επόμενη εβδομάδα και από τις 3 Ιουνίου να επιτρέπεται σε Ευρωπαίους τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα.


«Οι άνθρωποι νομίζουν πως η καραντίνα τελείωσε. Τίποτα δεν άλλαξε. Το πακέτο μέτρων για τον έλεγχο της ασθένειας πρέπει να είναι ενεργό» σημείωσε ο Κλούγκε, προσθέτοντας πως τώρα είναι «η ώρα της προετοιμασίας και όχι των πανηγυρισμών».

«Ορισμένες χώρες λένε «δεν είμαστε όπως η Ιταλία» και δύο εβδομάδες μετά, μπουμ, μπορούν να χτυπηθούν από ένα δεύτερο κύμα, για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί» δήλωσε στην Telegraph ο Κλούγκε.

Ο αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού να συμπέσει με την έξαρση άλλων ασθενειών, όπως της κοινής γρίπης.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για διπλό κύμα. Το φθινόπωρο μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο κύμα COVID-19 και ακόμα ένα μιας εποχικής γρίπης ή ιλαράς» δήλωσε ο Κλούγκε, που εξέφρασε τους φόβους του πως άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η ανατολική Ευρώπη, μπορεί να γίνουν το επίκεντρο ασθενειών του αναπνευστικού. Κρούσματα του ιού παρουσιάζουν αύξηση στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Οι ανησυχίες για τη Μεγάλη Βρετανία
Άλλοι ειδικοί υγείας εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες. Για παράδειγμα, ο δρ. Κρις Γουάιτι, ο επικεφαλής υγείας της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε στα τέλη Απριλίου πως η κοινωνική αποστασιοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εφαρμοστεί για «πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα», παρά το γεγονός πως η έξαρση της ασθένειας στη χώρα έχει περάσει την κορύφωσή της.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αν οι άνθρωποι πιστεύουν πως ξαφνικά θα βρεθούμε από την καραντίνα σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει τίποτα και όλα είναι καλά, πρόκειται για μια μη ρεαλιστική προσδοκία» δήλωσε ο Γουάιτι σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

«Πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα για πολύ καιρό. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το καλύτερο πακέτο (μέτρων) και αυτό είναι που προσπαθούμε να εξετάσουμε» κατέληξε.

(Από sputniknews – φωτο:unsplash)