• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θα μας τρελάνουν! ΠΟΥ: «Το lockdown φέρνει άνοδο της θερμοκρασία. Ετοιμαστείτε για καύσωνες»!

Θα μας τρελάνουν! ΠΟΥ: «Το lockdown φέρνει άνοδο της θερμοκρασία. Ετοιμαστείτε για καύσωνες»!

Θερμοκρασίες “ρεκόρ” και ξηρασία αναμένονται το καλοκαίρι στην Ευρώπη, ενώ ο κορωνοϊός μάλλον δεν προβλέπεται να μειώσει την μεταδοτικότητά του λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

Το παζλ της … απελπισίας έρχονται να συμπληρώσουν οι μάσκες και οι συστάσεις για περιορισμό της χρήσης των κλιματιστικών.


“Προετοιμαστείτε για ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι με τον COVID-19” αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος τονίζει, ότι οι μετεωρολογικές υπηρεσίες αναμένουν ένα πιο ζεστό και ξηρό -από το συνηθισμένο- καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Τα lockdown ανέβασαν τις θερμοκρασίες στον πλανήτη

Το δίμηνο lockdown το οποίο επιβλήθηκε από την παρουσία του κορωνοϊού στον πλανήτη είχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα: αυτό της μείωσης εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα από την παύση της λειτουργίας των εργοστασίων και τη μείωση της κυκλοφορίας. Ωστόσο, τα νέα δεν είναι μόνο καλά.

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα“, ανέφερε ο καθηγητής Francis Pope, εμπειρογνώμονας της επιστήμης της ατμόσφαιρας, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μιλώντας στην “The Independent” ότι οι μειώσεις στο επίπεδο ορισμένων ρύπων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες βραχυπρόθεσμα.


Το παράξενο αυτό φαινόμενο ερμηνεύεται ως εξής: Τα σωματίδια της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα του ηλιακού φωτός που φτάνει στο έδαφος. Τα αερολύματα αυτά μπορεί να είναι είτε φυσικά (π.χ. σκόνη ή άλατα που εξατμίζονται από τους ωκεανούς) ή παραγόμενα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. αιθάλη και σωματίδια ατμοσφαιρικών ρύπων).

Η μείωση αυτών των ατμοσφαιρικών στοιχείων, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ηλιακού φωτός που φτάνει στο έδαφος της γης και να αυξήσει τη θερμοκρασία.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση της Πέμπτης (14-3-20):

“Διαβάζω σε μελέτες από περιβαλλοντολόγους ότι, πιθανώς, τα καλοκαίρια από δω και πέρα να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το lockdown, το «απαγορευτικό», επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτίνων του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών. Ήδη θα δούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ το Σαββατοκύριακο”, τόνισε.

(iatropedia – φωτο:pexels)