«Θα ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ η βιομηχανία μας»! Κραυγή αγωνίας από Γερμανία λόγω φυσικού αερίου

Οι γερμανικές βιομηχανίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση εξαιτίας των περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου,

προειδοποίησε ο κορυφαίος συνδικαλιστής της χώρας πριν από τις συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που ξεκινούν τη Δευτέρα.

“Εξαιτίας των στενώσεων στο φυσικό αέριο, ολόκληρες βιομηχανίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οριστικά: το αλουμίνιο, το γυαλί, η χημική βιομηχανία”, δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB), σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am Sonntag. “Μια τέτοια κατάρρευση θα είχε τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία”.

Η ενεργειακή κρίση οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, είπε. Η Fahimi ζητά να τεθεί ανώτατο όριο τιμών στην ενέργεια για τα νοικοκυριά. Το αυξανόμενο κόστος για τις εκπομπές Co2 σημαίνει περαιτέρω επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο Fahimi. Η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και εργασιακές αναταραχές, είπε.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισης του αυξανόμενου κόστους που αντιμετωπίζουν τόσο οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όσο και οι πελάτες τους, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι η συμπίεση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου κινδυνεύει να δημιουργήσει βαθύτερη αναταραχή, παρομοιάζοντας την κατάσταση με τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Η Ρωσία έχει μειώσει τις αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως αυτόν τον μήνα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο Nord Stream θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά από αυτό.

(capital – φωτο:pexels)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί