• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τεράστιο θέμα στην ελληνική τηλεόραση – Φέρνουν σε όλους μας νέο παγκόσμιο νόμισμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τεράστιο θέμα στην ελληνική τηλεόραση – Φέρνουν σε όλους μας νέο παγκόσμιο νόμισμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας νέος τρόπος παγκόσμιων συναλλαγών φέρνει όλο και πιο κοντά μια παγκόσμια κυβέρνηση...

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Το κρυπτονόμισμα, είναι ένα ψηφιακό ή εικονικό νόμισμα, το οποίο λειτουργεί ως μέσο συναλλαγών, όπως δηλαδή ένα οποιοδήποτε νόμισμα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Μερικά από τα πιο γνωστά, που ακούμε πιο συχνά, είναι το bitcoin, το ethereum, το ripple, το litecoin και πολλά άλλα.

Στην αγορά των ψηφιακών κρυπτονομισμάτων κυριαρχεί μέχρι στιγμής το bitcoin, έχοντας ξεπεράσει σε αξία τα 10.000 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 100% τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά του, το facebook ανακοίνωσε την δημιουργία του δικού του ψηφιακού νομίσματος από το 2020, του libra. Ο κάθε χρήστης θα έχει το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι, θα μετατρέπει τα χρήματά του σε libra και έπειτα θα αγοράζει με αυτά ό,τι θέλει.

Υπάρχει και ελληνικό κρυπτονόμισμα το «Hellenic Coin».

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ: Τα ψηφιακά νομίσματα κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά, «απειλώντας» τα πραγματικά χρήματα.

Με το θέμα ασχολήθηκε το One Channel: «Θα αντέξουν σε όλο αυτό οι παραδοσιακές τράπεζες; Τα ψηφιακά χρήματα είναι τα νομίσματα του μέλλοντος;», αναρωτιέται η δημοσιογράφος.

Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το κρυπτονόμισμα για να λειτουργήσει ονομάζεται «Blockchain». Το blockchain είναι ο δημόσιος κατάλογος όλων των συναλλαγών κρυπτογράφησης που έχουν ποτέ εκτελεστεί.

Τα κρυπτονομίσματα δεν τυπώνονται σαν τα πραγματικά χρήματα και επιδιώκεται να τα αντικαταστήσουν.

Στην ουσία, «ανακαλύπτονται»  μέσω της διαδικασίας του mining (σκάψιμο), όπως ο χρυσός.

Είναι κρυπτογραφικώς κωδικοποιημένα ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούνται για την άμεση, ανέπαφη συναλλαγή μεταξύ ομότιμων χρηστών, παρακάμπτοντας οιοδήποτε ενδιάμεσο μέρος (κράτος, τράπεζες, αρχές).

Το κρυπτονόμισμα ρυθμίζεται από μόνο του, όπως εξηγεί το μέλος του ΔΣ του Hellenic blockchain Hub και στέλεχος του ομίλου Μellon Τechnologies, Γιώργος Πάνου.

«Πριν δέκα χρόνια ο κάθε ένας μπορούσε να κατεβάσει το αντίστοιχο λογισμικό και να αρχίσει να σκάβει. Το σκάψιμο είναι μία προσπάθεια του υπολογιστή να βρει κάποιους κρυπτογραφικούς αριθμούς. Να λύσει δηλαδή κάποιους γρίφους», συμπληρώνει και υπογραμμίζει:

«Σήμερα υπάρχουν εταιρείες που τρέχουν φάρμες. Σκάβουν για να ανταμειφθούν με bitcoins».

Με άλλα λόγια δεν «σκάβουν» πια οι άνθρωποι αλλά εταιρείες-κολοσσοί ή αλλιώς μεγάλες πολυεθνικές για να παράξουν ψηφιακά κρυπτονομίσματα.

Αυτό παρουσιάζεται ως «ασφάλεια»: Οι πολυεθνικές να παράγουν κρυπτονομίσματα και οι άνθρωποι απλά να τα αγοράζουν και να τα τοποθετούν σε ψηφιακά πορτοφόλια ως credits.

Αρκεί να μην χαθούν τα ιδιωτικά κλειδιά, η ψηφιακή, δηλαδή, υπογραφή, πως κάποιος έχει ανταλλάξει κανονικά χρήματα με ψηφιακά κρυπτονομίσματα.

Σε ό,τι αφορά το νόμισμα του Facebook «Libra» μεγάλες πολυεθνικές όπως η Mastercard, η VISA, το E-BAY κτλ. παρουσιάζονται ως διαμεσολαβητές για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως σχεδόν ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμό διατηρεί λογαριασμό στο εν λόγω μέσο, άρα θα είναι πολύ εύκολο να προωθηθεί ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα μέσω αυτού.

Τι θα γίνει αν στο μέλλον, προκειμένου να επιβληθεί τάξη, όλα τα κρυπτονομίσματα συνενωθούν σε ένα;

Ποιος θα ελέγχει το ψηφιακό νόμισμα, ώστε να νιώθουν ασφαλείς οι πολίτες;

Ποιος θα εγγυάται πως δεν θα χάσουν οι άνθρωποι τις ψηφιακές τους συναλλαγές;

Πάει κάπου το μυαλό σας;

Τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα δεν αποκλείεται να προταθούν ως «ανθεκτική» λύση συναλλαγών σε περίπτωση οικονομικού κραχ στις τράπεζες ανά τον κόσμο.

Πάντως, τα μεγάλα κράτη δεν μένουν αμέτοχα μπροστά στην επέλαση του νέου κρυπτονομίσματος «Libra» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας τους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με τη South China Morning Post, άρχισε να σχεδιάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Ο Wang Xin, διευθυντής του γραφείου έρευνας της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC), ισχυρίστηκε πως αν το Libra χρησιμοποιηθεί για διασυνοριακές πληρωμές, θα ασκήσει μεγάλη επιρροή στην νομισματική πολιτική της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ της Εθνικής Δεξιάς (αντίβαρο στην παγκοσμιοποίηση), βλέποντας το σχέδιο των διεθνιστών για προώθηση των ψηφιακών χρημάτων, αποφάσισε να τοποθετηθεί επικριτικά κατά των κρυπτονομισμάτων.

Σχολιάζοντας το Bitcoin, το νέο ψηφιακό νόμισμα Libra του Facebook και άλλα, ανέφερε ότι “αν θέλουν να γίνουν τράπεζες”, τότε θα πρέπει να υπόκεινται σε αμερικανικούς και παγκόσμιους κανονισμούς.

 «Δεν είμαι οπαδός ούτε του Bitcoin αλλά ούτε και άλλων κρυπτονομισμάτων. Δεν είναι χρήματα, η αξία τους είναι εξαιρετικά ασταθής και βασίζεται σε “αέρα κοπανιστό», γράφει ο Τραμπ στο Twitter.

«Αέρας κοπανιστός» λοιπόν για παγκόσμιες συναλλαγές, τις οποίες θα ρυθμίζει ένα παγκόσμιο κέντρο εξουσίας. Τα ψηφιακά νομίσματα θα «φορτώνονται« σε ψηφιακά πορτοφόλια, τα οποία μπορεί να αποθηκεύονται -γιατί όχι- σε εμφυτευμένα, στο χέρι ή όπου αλλού, μικροτσίπ ή νανό-εμφυτεύματα.

Δείτε όμως το ρεπορτάζ του One Channel:

ΦΩΤΟ pexels