• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα δικά της εμβόλια για τον ιό του Έμπολα ετοιμάζει η Ρωσία

Τα δικά της εμβόλια για τον ιό του Έμπολα ετοιμάζει η Ρωσία

Την έναρξη παραγωγής των εμβολίων για τον ιό του Έμπολα επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από το Κέντρο της Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας «Βέκτορ» του Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο επισκέφτηκε σήμερα.

Η αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει τους ανθρώπους και ορισμένα είδη ζώων.

Τα εμβόλια θα παραχθούν για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και άλλα αφρικανικά έθνη που επλήγησαν από τον θανατηφόρο ιό. Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου του 2018. Από τις 18 Οκτωβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 3.228, με 2.157 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Τον Οκτώβριο, ο Μεντβέντεφ έδωσε εντολή να διατεθούν περίπου 400 εκατομμύρια ρούβλια για τα έτη 2019-2020, για την παροχή βοήθειας στο Κονγκό, για την πρόληψη της εμφάνισης του ιού, καθώς και για τον εμβολιασμό με το ρωσικό εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε και το Μουσείο του Κέντρου Ερευνών «Βέκτορ» («Vector»), σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, λίγο πριν πραγματοποιηθεί σύσκεψη σχετικά με τον ρόλο των κέντρων γονιδιωματικής έρευνας στην ανάπτυξη γενετικών τεχνολογιών στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη ξενάγηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, ενημερώθηκε για την ανάπτυξη του επιστημονικού κέντρου και είχε την ευκαιρία να δει μια μοναδική στολή σχεδιασμένη για εργασία στο ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον με ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και τον ειδικό θάλαμο βιοασφάλειας τρίτης κατηγορίας για τη διεξαγωγή των ερευνών. Όπως ανέφεραν οι υπάλληλοι του μουσείου, αυτόν τον θάλαμο τον ονομάζουν «κροκόδειλο».

Ο κ. Μεντβέντεφ παρατήρησε ότι οι επιστήμονες εργάζονται πάντα σε ζευγάρια. «Είναι πολύ ενδιαφέρον μουσείο», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Η επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας προστασίας καταναλωτών Rospotrebnadzor, Άννα Ποπόβα, είπε ότι το «Βέκτορ» είναι το μοναδικό στη Ρωσία και ένα από τα δύο κέντρα σε όλο τον κόσμο, στο οποίο διατηρείται μια συλλογή του ιού της ευλογιάς και υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας.

Στο τέλος της ξενάγησης, ο Μεντβέντεφ έλαβε σαν δώρο, ένα βιβλίο σχετικά με το σύστημα προετοιμασίας και εξασφάλισης υγειονομικής και επιδημιολογικής προστασίας στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Αυτό το βιβλίο μεταφράζεται ήδη στα αγγλικά και το περιμένουν στη FIFA, δήλωσε η Ποπόβα.

«Στη Ρωσία, ελέγχουμε τα πάντα (σ.σ. σχετικά με την υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση). Υπάρχουν, όμως, μέρη όπου η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Στο Κατάρ θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Και κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Βραζιλία (σ.σ. το 2014), ξέσπασε η ιστορία με τον ιό Ζίκα», επισήμανε ο Μεντβέντεφ.

Από Sputnik ΦΩΤΟ pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •