Στο «μικροσκόπιο» οι ΜΚΟ για το προσφυγικό

Φύλακας-άγγελος των μεταναστών ή συνεργάτης των διακινητών οι ΜΚΟ;

Οι απόψεις διίστανται στην ΕΕ για το ρόλο που παίζουν οι ΜΚΟ στο θέμα των μεταναστών. Όπως αναφέρει η DW, η συζήτηση για τον ρόλο των ΜΚΟ άρχισε μετά τις πρώτες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, αλλά κορυφώθηκε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτηρίζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «συνεργάτες των διακινητών», ενώ και στην Ελλάδα, όπως και στη Μάλτα, υπήρξαν περιστατικά με συνεργάτες ΜΚΟ που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όταν βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες.

Βέβαια, γεγονός είναι πως στην Ελλάδα οι ΜΚΟ δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία τους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες ότι δρουν σαν κράτος εν κράτει, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως η Λέσβος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητεί από τα κράτη-μέλη να μην τιμωρείται η ανθρωπιστική βοήθεια ως «υποβοήθηση παράνομης εισόδου» ή συναφή αδικήματα. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά παρακινεί τα κράτη-μέλη να δώσουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

«Αυτό προϋποθέτει ότι το κράτος εξ΄ αρχής θα κάνει έναν κατάλογο συνεργαζομένων ΜΚΟ, θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος, θα προσκαλεί τις ΜΚΟ να προσφέρουν συγκεκριμένες συνεργασίες και μόνο αυτές και δεν επιτρέπει σε καμία άλλη ΜΚΟ να παρεμβαίνει στον χώρο. Αν υπάρχει ΜΚΟ, η οποία παραβαίνει τον νόμο, το κράτος οφείλει να της απαγγείλει κατηγορίες».

Με ερώτηση προς την Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, επιχείρησε να αναδείξει τη σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης και δήλωσε στην Deutsche Welle: «αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για ΜΚΟ, οι οποίες είτε συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, είτε συνεργάζονται με διακινητές και εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση. Εκεί λοιπόν η Επιτροπή μου απήντησε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά κι εκείνη στέκεται προσεκτική στο ότι υπάρχουν φωνές. Και υπάρχουν φωνές διότι, όπως ξέρετε, η έρευνα στο διαδίκτυο, από το οποίο χρηματοδοτούνται πολλές εγκληματικές οργανώσεις που μπορεί να συνδέονται με ορισμένες ΜΚΟ, είναι σε εξέλιξη. Αυτό όμως το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρισμένο η επιτροπή είναι ένα μητρώο ΜΚΟ, οι οποίες πράγματι κάνουν πολύ σημαντική δουλειά. Όπως είναι οι Γιατροί του Κόσμου, για παράδειγμα…»

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που χώρες όπως η Ρωσία, η Ουγγαρία και άλλες, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη δράση των ΜΚΟ του Τζ. Σόρος σίγουρα υπάρχουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την παράνομη δράση υπονόμευσης των κρατών και των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης από κάποιες ΜΚΟ. Το θέμα είναι ποιοι έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο που υποβοηθά την πολιτισμική καταστροφή ολόκληρης της Ευρώπης. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, πρόθυμοι όμως λίγοι.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu