Στη Μυτιλήνη το πρώτο Cannabis Store

Είναι πράσινο και έχει για σήμα κατατεθέν του ένα φύλλο κάνναβης.

Σήμερα, δύο μόλις χρόνια μετά τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L, (με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη THC κάτω του 0,2%) και αρκετοί, κυρίως νέοι άνθρωποι, είδαν μια ευκαιρία σε μια αγορά που αφορά στην καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία προϊόντων παραγόμενων από το «χόρτο του Θεού» που όμως δεν περιέχουν ναρκωτικές ουσίες…

Ανάμεσά τους οι Λέσβιοι στην καταγωγή Παναγιώτης Πασχάλης και Ηλέκτρα Γανωτή που επέστρεψαν στη Μυτιλήνη για να ανοίξουν το πρώτο «Cannabis Store» (στην αγορά της Ερμού) με προϊόντα CBD (Κανναβιδιόλης), το πράσινο μαγαζί που άδειασε από τα προς πώληση προϊόντα μέσα σε τρεις μόλις μέρες!

«Όπως μπορείς να δεις με τα μάτια σου δεν έχει μείνει τίποτα στα ράφια. Από τους πρώτους που μας επισκέφθηκαν ήταν οι γυναίκες της γειτονιάς, ηλικιωμένες κυρίως που ήθελαν να μάθουν για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και πως μπορούν να βοηθηθούν από αυτή» , μου εξηγεί ο Πασχάλης που έχει εργαστεί στη νόμιμη βιομηχανία της Κάνναβης στην Ισπανία. «Θεωρήσαμε πως ήταν μια καλή ευκαιρία για εμάς να επιστρέψουμε στο νησί φέρνοντας κάτι καινούργιο που το γνωρίζαμε καλά και που θα μπορούσε να βοηθήσει και τον κόσμο».

Η σύντροφός του Παναγιώτη, Ηλέκτρα Γανωτή από το Πλωμάρι, έχει ασχοληθεί αρκετά χρόνια με τις θεραπευτικές ιδιότητες της Κάνναβης. «Πρόκειται για προϊόντα κανναβιδιόλης που είναι ένα από τα 40 συστατική της κάνναβης το οποίο στοχεύει στο ενδοκανναβιδοειδές σύστημά μας που υπάρχει στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με έρευνες τα πρώτα κανναβοειδή τα παίρνουμε από το γάλα της μητέρας μας. Κάποια από τα προϊόντα μας είναι βρώσιμα και κάποια μπορείς να τα καπνίσεις, δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή και στοχεύουν σε αυτό που λέμε ανοσοποιητικό σύστημα που είναι ο ρυθμιστής της υγείας μας. Για τις πιο σοβαρές ασθένειες θα πρέπει η βοήθεια να έρχεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό»

«Δεν θα σε κάνει να γελάσεις»

«Η απουσία THC από τα προϊόντα μας, την ουσία που αφορά τον ψυχοτρόπο παράγοντα σημαίνει ότι αυτό που θα καταναλώσεις, δε θα σε κάνει να γελάσεις σαν χαζός δεν θα κάνει τα μάτια σου να κοκκινίζουν αλλά αν έχεις άγχος, αν έχεις στρες και έχεις πρόβλημα ανορεξίας, κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη σε όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά», εξηγεί ο Παναγιώτης. «‘Εξαιτίας των χαλαρωτικών τους ιδιοτήτων μπορεί να βοηθήσει κάποιον που είναι εθισμένος σε πραγματικά οπιούχα».

Προϊόντα και ιδιότητες

Ένας μακρύς κατάλογος θεραπευτικών ιδιοτήτων συνοδεύει τα προϊόντα του Cannabis Store ανάμεσά στα οποία θα βρείτε έλαια CBD, αλοιφές, καλλυντικά, υγρά αναπλήρωσης, ατμιστική κάνναβη και αξεσουάρ καπνιστού τα οποία λειτουργούν ως φυσικά αγχολυτικά, καταπραϋντικά, αναλγητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιοξειδωτικά ενώ λειτουργούν βοηθητικά για την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, όρεξης, διάθεσης και μπορούν να αποτελέσουν βοηθό για την διακοπή του καπνίσματος.

«Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες προϊόντων», εξηγεί ο Πασχάλης. Υπάρχει η ατμιστική, η οποία έχει να κάνει με διάφορες γεύσεις κάνναβης από την οποία έχει αφαιρεθεί πάλι το THC και έχουν κρατηθεί μόνο τα τα τερπίνια που είναι οι φορείς του αρώματος που μπαίνουν και σε ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υπάρχουν διάφορε σταγόνες που βοηθούν στην χαλάρωση ασθενών με νευροφυσικές παθήσεις όπως είναι για παράδειγμα το Πάρκινσον».

«Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία»

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει ένας εξαιρετικός συνεταιρισμός κλωστικής κάνναβης στον Βόλο και άλλος ένας στην Αλεξανδρούπολη. Ο μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πρωτοπόροι σε όλη την Ευρώπη λόγω του εδάφους. Λαμβάνοντας υπόψιν και το παράδειγμα των Ιταλών».

«Δεν είναι το πρόβλημα η νομοθεσία, μπορεί πια κανείς να βγάλει άνετα άδεια καλλιέργειας αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως να υπάρχει νερό κλπ. Αυτή που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία ώστε ο καθένας να μπορεί να ωφεληθεί από αυτό το φυτό που είναι ελεύθερο στη φύση με λίγα χρήματα και χωρίς αισχροκέρδεια. Μιλάω πάντα για την κλωστική κάνναβη που μπορεί να αποδώσει και να γίνει ένα από τα κύρια προϊόντα που παράγει η χώρα. Ήδη κάποιες μεγάλες εταιρείες από τον Καναδά και από την Καλιφόρνια έχουν ενδιαφερθεί για εκτάσεις στη χώρα μας»

Η ιστορία της καλλιέργειας κάνναβης στην Ελλάδα

Το 1928, όπως μας πληροφορεί ο συλλογικός τόμος Canavaccio (εκδόσεις HETERON,2008), αποτελεί βασική γεωργική καλλιέργεια, λειτουργούν 10 κανναβουργεία -εργοστάσια επεξεργασίας ινών- κυρίως για τη δημιουργία σκοινιών.

Οι περιοχές και εκτάσεις παραγωγής καθορίζονταν με υπουργικές αποφάσεις: Θεσσαλονίκη (η ΒΙΛΚΟ μεταφράζεται σε βιομηχανία λινού καννάβεως), Γιαννιτσά, Βέροια, Κιλκίς, Βοιωτία, Μεσολόγγι, Ξάνθη παράγουν ίνες για την κατασκευή σπάγκων, σχοινιών, υφασμάτων για σάκους και για πανιά πλοίων. Σε άλλα μέρη από τον σπόρο παρήγαν έλαια για χρήση στη σαπουνοποιία και τη βερνικοποιία.

Υπάρχουν αναφορές για πάνω από 7.000 καλλιεργούμενα στρέμματα το 1952, ενώ μέχρι το 1957, που απαγορεύτηκε και η κλωστική, λειτουργούσαν 7 κανναβουργεία, με παλαιότερο το εργοστάσιο Δεσύλλα στην Κέρκυρα που ιδρύθηκε το 1871 και στην ακμή του απασχολούσε 1.500 εργάτες. Το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο ήταν στην Έδεσσα…

Μέχρι το 2013 ίσχυε ο νόμος 3459/2006 περί ναρκωτικών, ο οποίος απαγόρευε την καλλιέργεια της κάνναβης ανεξαρτήτου περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη THC.

Με τον νόμο 4139/2013 περί «εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις», προβλέφτηκε συγκεκριμένη αναφορά στη δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L, που ονομάζεται κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) κάτω του 0,2%. Η παραπάνω χαμηλή περιεκτικότητα σε THC είναι η προβλεπόμενη από το σχετικό ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο και έτσι τα ακατέργαστα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια τέτοιων ποικιλιών δεν περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Το 2016, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος του 2013 και να εναρμονιστεί η χώρα μας με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκδόθηκε και η σχετική υπουργική απόφαση η οποία όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των παραπάνω ποικιλιών κλωστικής κάνναβης, και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την καλλιέργεια και στη χώρα μας του συγκεκριμένου είδους.

(politikalesvos)

  • 72
  •  
  •  
  •  
  •  
  •