Χαράρι: «Φρικτή ιδέα η παγκόσμια κυβέρνηση», vid

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει το αλάθητο».

Για την τεχνητή νοημοσύνη και πως αυτή θα επηρεάσει τη δημοκρατία και γενικότερα την ανθρώπινη κοινωνία μίλησε ο γνωστός πλέον «φιλόσοφος» της νέας εποχής, Yuval Noah Harari, σε μία ζωντανή συζήτηση που έλαβε χώρα στα τέλη Μαΐου.

Η συζήτηση πολύ γρήγορα πήγε στις παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την επερχόμενη επέλαση της ΑΙ.

Επιχειρώντας να δώσει ιδέες για το πως θα…”σωθεί ανθρωπότητα και μαζί της η δημοκρατία”, ο Χαράρι απάντησε σε ερώτηση σχετικά με δημιουργία μίας παγκόσμιας κυβέρνησης, ως μίας από τις “ακραίες λύσεις” για να καταπολεμήσουν το “πρόβλημα”:

«Λοιπόν, η παγκόσμια κυβέρνηση είναι μία φρικτή ιδέα, είναι ανεφάρμοστη και ακόμα κι αν μπορούσε να ήταν εφικτή δεν θα έπρεπε να συμβεί. Υπάρχουν επίσης ιδέες ότι πρέπει να στήσουμε κάποιου είδους απολυταρχικό ή δικτατορικό σύστημα για να σώσουμε τους ανθρώπους.

Αλλά πιστεύω ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να σώσουμε το ανθρώπινο είδος είναι πρώτα από όλα να σώσουμε τη δημοκρατία επειδή τα δικτατορικά συστήματα θα είναι πολύ πολύ χειρότερα από τις δημοκρατίες όσον αφορά τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και τη συγκράτησή της υπό έλεγχο. Το παραδοσιακό λάθος τέτοιων συστημάτων είναι ότι συνηθίζουν να πιστεύουν στο αλάθητό τους.

Και με ένα δικτατορικό καθεστώς ή με μία πανίσχυρη παγκόσμια κυβέρνηση ο πειρασμός αυτό το σύστημα να παραχωρήσει μία υπερβολική εξουσία στην τεχνητή νοημοσύνη και έπειτα να μην μπορεί να τη θέσει υπό κανόνες θα είναι σχεδόν ακαταμάχητος.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ΑΙ δεν είναι αλάθητη. Έχει δύναμη, μπορεί να επεξαργαστεί πολλές πληροφορίες, αλλά η πληροφορία δεν είναι η αλήθεια».

Δείτε τι αναφέρει στα δύο αποσπάσματα από την ίδια ομιλία:

scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί