• Αρχική
  • Άρθρα
  • SOS εκπέμπει ο ΑΔΜΗΕ: «Να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλ. ενέργειας για τον χειμώνα» – Το el.gr είχε προειδοποιήσει από το καλοκαίρι

SOS εκπέμπει ο ΑΔΜΗΕ: «Να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλ. ενέργειας για τον χειμώνα» – Το el.gr είχε προειδοποιήσει από το καλοκαίρι

Την ώρα που η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Μέριμνα για τη διαθεσιμότητα του συνόλου των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτη και φυσικού αερίου) και την εξασφάλιση αντίστοιχα των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμου, ζητά ο ΑΔΜΗΕ ενόψει της αυξημένης ζήτησης ρεύματος που αναμένεται τον χειμώνα αλλά και της ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές και έχει προκαλέσει στενότητα εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

   Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς η μέση τιμή για το ρεύμα φθάνει στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (25 λεπτά του ευρώ δηλαδή η κιλοβατώρα!!!!) ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

   Η ζήτηση ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί στις 302 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (47%) και ανανεώσιμες πηγές (29%). Ακολουθούν οι εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (από 9%) και οι λιγνιτικές μονάδες με 7%.

   Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης είναι σχετικά μικρή, καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι η αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, θα πρέπει να καλυφθεί κατά κύριο λόγο από τις θερμικές μονάδες, τις ανανεώσιμες πηγές στο βαθμό που θα είναι διαθέσιμες καθώς και εισαγωγές.

Οι παραπάνω εκκλήσεις και φόβοι,που ελπίζουμε να μείνουν μόνο στη θεωρία, αποτελούν ένα από τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής για την ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ της χώρας, ένα θέμα για το οποίο είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες το el.gr (Λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Όπως και κατά τους περασμένους καύσωνες, έτσι και στην χειμερινή περίοδο που έρχεται οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα θα εκτοξευθούν ξανά, με τον ΑΔΜΗΕ να φοβάται νέα υπερφόρτωση του δικτύου.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την απότομη απολιγνιτοποίηση της χώρας με την ταυτόχρονη προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, κυρίως στα φωτοβολταϊκά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες, με παράλληλη εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό, ενώ έχουν δημιουργηθεί λίγες σε αριθμό μονάδες παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο.

Ωστόσο η χώρα, όπως φάνηκε με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο το περασμένο καλοκαίρι, δεν είναι έτοιμη να στηριχτεί ούτε κατά το ήμισυ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επί του θέματος είχε προειδοποιήσει προ ημερών μέχρι και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση λειτούργησε βεβιασμένα και χωρίς ουσιαστικό σχέδιο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη (Δείτε ΕΔΩ).

Την ίδια ώρα τα νοικοκυριά βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, βλέποντας τρομακτικές αυξήσεις όχι μόνο στα τιμολόγια των λογαριασμών ρεύματος αλλά και στο καλάθι του σούπερ μάρκετ.

(φωτο: intime)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.