Σοκαριστική μελέτη: Το αυξημένο κόστος ζωής οδηγεί σε πρόωρους θανάτους!!

Χτυπάει καμπανάκι ιδίως για τις δυτικές κοινωνίες!

Ο αριθμός των πρόωρων θανάτων κινδυνεύει να αυξηθεί σχεδόν κατά 6,5% λόγω της κρίσης του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πλήττεται από τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα στο περιοδικό BMJ.

Αυτή η κρίση «κινδυνεύει να συντομεύσει τις ζωές και να διευρύνει σημαντικά τα χάσματα πλούτου και υγείας» μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτής της μελέτης.

Το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάτω των 75 ετών αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 6,5%. Τα πιο μειονεκτούντα νοικοκυριά θα πληγούν τέσσερις φορές περισσότερο από τα ευνοημένα νοικοκυριά, σύμφωνα με αυτή την έρευνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε «επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970».

Ανήλθε στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά παραμένει στο υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της G7.

«Τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν πληρώσει το τίμημα, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στην ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτοξευθεί», αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα ποσοστά θνησιμότητας στη Σκωτία το 2022-23 αξιολογώντας διαφορετικά σενάρια, με ή χωρίς κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κόστος ενέργειας.

Χωρίς κανένα μέτρο για την υποχώρησή του, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξήσει τους πρόωρους θανάτους κατά 5% στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές και κατά 23% στις πιο υποβαθμισμένες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών.

Αντίθετα, με κυβερνητικά μέτρα, ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των πρόωρων θανάτων κατά 2% και 8% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές εργάστηκαν στη Σκωτία, αλλά διαβεβαιώνουν ότι «είναι πιθανές παρόμοιες επιπτώσεις» σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή «μοντελοποίησαν τον αντίκτυπο των μέτρων που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση».

«Η ανάλυσή μας βοηθά να αποδειχθεί ότι η οικονομία έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού», καταλήγουν οι ερευνητές. «Από το 2012, οι οικονομικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και διεύρυναν τις ανισότητες στην υγεία».

Οι μελέτες που δείχνουν την έκταση των συνεπειών αυτής της κρίσης πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης του Resolution Foundation που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Βρετανοί κινδυνεύουν να βιώσουν μέσα σε λίγα χρόνια τη χειρότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου τους από «τουλάχιστον τη δεκαετία του 1950».

Τον Ιούνιο, μια μελέτη του πανεπιστημίου του Σάσεξ έδειξε ότι η πείνα έχει γίνει «η νέα νόρμα» για εκατομμύρια Βρετανούς.

(απεμπε – φωτο:pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί