ΣΟΚ στην Ολλανδία: Έκαναν ευθανασία σε 17χρονη, επειδή ήταν θύμα βιασμού

Η ολλανδική κυβέρνηση από το 2017 έχει ψηφίσει νόμο που νομιμοποιεί την χρήση ευθανασίας από άτομα που νιώθουν ότι έχουν «ολοκληρώσει τηn ζωή τους»,

αλλά δεν βρίσκονται απαραίτητα στο τελευταίο στάδιο κάποιας θανατηφόρας ασθένειας. Αυτόν τον νόμο αποφάσισε να επικαλεστεί η Ολλανδή Νόα Πατχόβεν, ένα κορίτσι που δεν μπόρεσε ποτέ να επουλώσει το ψυχολογικό τραύμα από τον βιασμό της σε παιδική ηλικία. Πέθανε στο σπίτι της με την βοήθεια ειδικής κλινικής.

Το βιοηθικό ζήτημα της ευθανασίας έχει απασχολήσει έντονα τις τελευταίες δεκαετίες τόσο την ιατρική κοινότητα, όσο και τις θεωρητικές επιστήμες. Η Ολλανδία είναι από τις πρώτες χώρες που τη νομιμοποίησε το 2001, αν και οι ασθενείς μπορούσαν να την επιλέξουν από το 1997. Το 2017 στη χώρα, ο αριθμός των ασθενών που επέλεξαν να προχωρήσουν στην ευθανασία άγγιξε τις 7.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 67% μέσα σε πέντε χρόνια. Ο αριθμός των αιτήσεων για την «μέθοδο θανάτου» έφτασε τις 18.000. Η Νόα, τραυματισμένη από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, αποφάσισε να μη ζει πια με αυτό το ψυχολογικό βάρος. Ήταν μόλις 17 ετών.

Πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομειακό κρεβάτι, στο σαλόνι του σπιτιού της στην Χάγη. Υπέφερε από Μετατραυματική Διαταραχή, κατάθλιψη και ανορεξία. Εκτός από τα προσωπικά της προβλήματα, η 17χρονη είχε αναφερθεί και στα λάθη στην ιατρική φροντίδα που έλαβε, όπως οι πολύ μεγάλες λίστες αναμονής.

ΔΕΝ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ
Η «χώρα» που δεν υπάρχει: Η «Σοβιετική Ριβιέρα» που ξέχασε να αλλάξει
Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Winning or Learning» (Νικώντας ή Μαθαίνοντας), η Νόα είχε περιγράψει πώς είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό σε παιδική ηλικία, εξηγώντας ότι από ντροπή και φόβο, είχε αποκρύψει το γεγονός για πολύ καιρό. Χωρίς να το γνωρίζει κανείς, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητήσει με την Life End Clinic στην Χάγη τις πιθανότητες ευθανασίας.

«Μετά από πολλές συζητήσεις, αποφάσισα να απελευθερωθώ, επειδή ο πόνος μου είναι αβάσταχτος», έγραψε κάποια στιγμή στο Instagram. «Δεν νιώθω και πολύ ζωντανή τον τελευταίο καιρό, με το ζόρι επιβιώνω», συμπλήρωνε αποτρέποντας τους φίλους της να τη σταματήσουν.

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της είχε γύρω της συγγενείς και ανθρώπους που την αγαπούσαν. Τον θάνατό της ανακοίνωσε η αδερφή της.

Πηγή: news.com.au, Huffpost

ΦΩΤΟ: pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...