• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σοβιετική Ένωση γίνεται η Ελλάδα: Απαγορεύεται η οργανωμένη έξοδος μαθητών εκτός χώρας!

Σοβιετική Ένωση γίνεται η Ελλάδα: Απαγορεύεται η οργανωμένη έξοδος μαθητών εκτός χώρας!

Του Άρη Δημόπουλου

Λίγες μόνο ώρες μετά την υπουργική απόφαση για την απαγόρευση σχεδόν όλων των εκδρομών μέσης εκπαίδευσης, ο σάλος που έχει προκληθεί είναι ενδεικτικός της σοβαρότητας του θέματος, που πολλοί δεν έχουν προλάβει να κατανοήσουν. 

Τα πράγματα είναι απλά. Η δήθεν διασφάλιση της…«αξιοπρέπειας του εκάστοτε μαθητή και κατ’επέκταση της οικογένειάς του» που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα για τις εκδρομές στο εξωτερικό, με την επιβεβλημένη κρατική απαγόρευση, μετατρέπεται σε ένα εξαναγκαστικό μάντρωμα ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των μαθητών

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πρακτική που αγγίζει τα όρια του παραλόγου, καθώς η επίσημη αιτιολόγηση από την κυβέρνηση για το θέμα της απαγόρευσης αφορά την οικονομική δυσπραγία των ορισμένου αριθμού μαθητών μέσης εκπαίδευσης. 

Αυτή βέβαια είναι η καλή όψη του νομίσματος, γιατί ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης δεν έχουν καν να προβάλλουν μία επίσημη θέση για το ζήτημα της απαγόρευσης των εκδρομών:

 https://www.youtube.com/watch?v=ymnQfsbFkVM

Όλα όσα διαδραματίζονται πάνω στο θέμα αυτό, θυμίζουν τρομακτικά τις απαγορεύσεις εξόδου των πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης, η πλειονότητα των οποίων φυσικά απαγορευόταν να αναζητήσει την τύχη της σε κάποια χώρα του εξωτερικού, ακόμη κι αν το αίτημά της αφορούσε τυχόν «ταξίδια αναψυχής», μιας και το σοβιέτ κράτος τα απαγόρευε με ποικίλους τρόπους.

Κατά συνάρτηση της “βίζας εξόδου” που ήταν εξ ορισμού πολύ δύσκολο να αποκτήσει κάποιος Σοβιετικός, έτσι και τώρα τα σχολικά ιδρύματα θα αιτούνται τις προγραμματιζόμενες σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό, με την ελπίδα ότι θα…πληρούν τα κριτήρια από το κράτος.

Επομένως αυτό που γίνεται είναι μία «εξαναγκαστική εξίσωση» όλων των μαθητών, που μπορεί οι οικογένειες των οποίων να προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, αλλά χωρίς να έχουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εκδρομές εκτός Ελλάδος. 

https://www.youtube.com/watch?v=HudvUjqEmsk

Ακολουθείται δηλαδή ο ακριβώς αντίθετος δρόμος από εκείνον που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να αναζητήσει κονδύλια για την ενίσχυση των αδύναμων μαθητών. Αποτέλεσμα αυτού θα ήταν η πραγματοποίηση του συνόλου των σχολικών εκδρομών, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους μαθητές όσο και για την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Αλλά τα παραπάνω μοιάζουν παράλογα στην σοβιετικού τύπου παιδεία εν έτει 2017 στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε μόλις χθες μία εγκύκλιο που προκάλεσε σάλο και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως:

«Μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων»

Ας ελπίσουμε πως αυτό το σοβαρότατο θέμα που θυμίζει μερική απαγόρευση εξόδου από την χώρα, να μην περάσει στα ψιλά…