Menu
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • ATZENTA 2030
  • Σας ενδιαφέρει: Η Ελλάδα θα προσαρμοστεί, στην….κλιματική αλλαγή – Τι αλλάζει στον τρόπο, με τον οποίο δουλεύει το ΥΠΕΝ (Βίντεο)

Σας ενδιαφέρει: Η Ελλάδα θα προσαρμοστεί, στην….κλιματική αλλαγή – Τι αλλάζει στον τρόπο, με τον οποίο δουλεύει το ΥΠΕΝ (Βίντεο)

Το ΥΠΕΝ (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), κάνει πολλές κινήσεις ώστε η χώρα μας, να μπει σε ένα νέο μονοπάτι.

Στην τελική ευθεία, προς την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, είναι πλέον το πιλοτικό έργο LIFE IP (LIFE Integrated Project) για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ( που υπέβαλε στην ευρωπαϊκή επιτροπή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος

Πρόκειται για το δεύτερο έργο LIFE-IP που διεκδίκησε με επιτυχία η χώρα. Τόσο το LIFE-IP AdaptInGR όσο και το άλλο ολοκληρωμένο έργο LIFE IP4Natura στον τομέα της βιοποικιλότητας σηματοδοτούν μία ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα πιλοτικά έργα, που θα υλοποιήσει το έργο, LIFE-IP AdaptInGR

Σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους πλημμύρας, έργα προστασίας σε παράκτιες ζώνες και παρακολούθηση της διάβρωσης ακτών, σχεδιασμό αστικών αναπλάσεων, πρόληψη δασικών πυρκαγιών και διαχείριση υδατικών πόρων σε περιοχές με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο.

Σχόλιο el: Όλα τα παραπάνω, δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, χωρίς να πρέπει να προσαρμοστούμε στα στάνταρ της Ατζέντας 2030, την οποία προωθεί η Παγκόσμια κοινότητα;

Δηλαδή δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχουν αντιπλημμυρικές υποδομές;

Δεν φταίει η…αλλαγή του κλίματος για το ότι τα φρεάτια είναι γεμάτα, με αποτέλεσμα να βουλώνουν όταν πέφτουν λίγα εκατοστά βροχής. Σε άλλες χώρες, οι πολιτικές ηγεσίες προβαίνουν σε κινήσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή, με την δικαιολογία ότι τα εργοστάσιά τους, δήθεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε βαριά βιομηχανία, οπότε πως αλλιώς θα δικαιολογούσαμε τα χρήματα, που δαπανούμε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;

Λέμε ότι έχουμε πρόβλημα με τις πλημμύρες, μόνο που για αυτό το πρόβλημα φταίνε οι Δήμοι, οι οποίοι δεν λαμβάνουν τα μέτρα τους, με λίγα λόγια φταίει το Κράτος.

Πάμε παρακάτω: Επιπλέον, προβλέπονται δράσεις σε εθνικό επίπεδο, όπως η δημιουργία πλατφόρμας, όπου θα δίνονται αποτελέσματα κλιματικών μοντέλων και οδηγοί για την ενσωμάτωση του κλιματικού ρίσκου σε έργα και λειτουργίες της κοινωνίας, επεξεργασία δεικτών για την ποσοτικοποίηση των φαινομένων, καθώς και εκτεταμένες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και οικοδόμησης δυναμικού.

Ο αν. υπουργός διευκρίνισε: Έχουμε επιπλέον διαθέσιμο προϋπολογισμό 14,2 εκατ. ευρώ, με 8,3 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα επόμενα 8 χρόνια, για να στηρίξουμε την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή. Είναι επιτακτική η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος και είναι ένας τομέας όπου χρειάζεται να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές Αρχές, με κατάλληλα εργαλεία και ενίσχυση της γνώσης, του ανθρώπινου δυναμικού και των διοικητικών δομών και διαδικασιών.  Δεν επιτρέπονται σε θέματα ασφάλειας τα αποσπασματικά μέτρα, η σπατάλη πόρων και οι καθυστερήσεις, όπως έχει συμβεί με άλλους κρίσιμους τομείς περιβαλλοντικής πολιτικής.
Πρότασή μας είναι το επόμενο ΕΣΠΑ περιόδου 2021-27 να έχει κύριο κριτήριο τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής και έτσι να γίνει προτεραιοποίηση των χρηματοδοτήσεων.

Οι επιπτώσεις της….κλιματικής αλλαγής

Ως χώρα βιώνουμε ήδη επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ανακαλύπτουμε ότι προβλήματα που ήδη υπήρχαν λόγω λανθασμένου, ανεπίκαιρου ή ελλιπούς σχεδιασμού θα γίνονται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο σοβαρά, είπε ο υπουργός.

Ανέφερε ως παραδείγματα τις επιπτώσεις των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και φυσικών καταστροφών (Μάνδρα, Σαμοθράκη, οι πλέον πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια, η ξηρασία στην Κρήτη, η πυρκαγιά στο Μάτι, κ.λπ.).

Σχόλιο el: Δηλαδή για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι για παράδειγμα, φταίει η κλιματική αλλαγή; Για τους χαλασμένους ασυρμάτους που είχαν οι αστυνομικοί, που κατεύθυναν τον κόσμο, φταίει η κλιματική αλλαγή;

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ:

Συνεχίζουμε με τις δηλώσεις του Αν.Υπουργού:

Υπενθύμισε, τέλος, βήματα που έχουν γίνει από την πλευρά του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή: Το 2016 θεσμοθετήθηκε η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής, συγκροτήθηκε και ήδη συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής, δημιουργήθηκαν προδιαγραφές περιφερειακών σχεδίων, είναι ήδη σχεδόν έτοιμα τρία περιφερειακά σχέδια προσαρμογής και έχει αρχίσει η εκπόνηση αρκετών υπολοίπων.

Σημειώνεται ότι στο έργο LIFE-IP AdaptInGR μετέχουν εκτός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συντονιστής έργου), οι ακόλουθοι φορείς:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα:

loading...