Σαρωτικές αλλάγες στα σουπερμάρκετ: Έρχεται «τσουνάμι» από Γερμανία, vid

Ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του el.gr για τον τρόπο που θα ψωνίζουμε πολύ σύντομα....

Ο γερμανικός Όμιλος «Aldi-Süd» μαζί με άλλα σουπερμάρκετ θέλουν να φέρουν την νέα εποχή στις αγορές τροφίμων της Ευρώπης, επενδύοντας 1,5 δισ. Ευρώ στην ψηφιοποίηση, σε μία είδηση που φέρνει στην Ελλάδα αποκλειστικά το el.gr.

Η αρχή επιδιώκεται να γίνει στην Αυστρία.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Aldi-d θα επενδύσει 1,5 δισ. Ευρώ στην ψηφιοποίηση των σουπερμάρκετ. Η Αυστρία θα είναι η πιλοτική χώρα, όπως αποκάλυψε ο εκρόσωπος του Ομίλου στην χώρα, Hofer Horst Leitner, μιλώντας στο περιοδικό “trend”.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «οι μέρες των χάρτινων ετικετών είναι μετρημένες. Οι οθόνες αλλάζουν σε ψηφιακές, κάτι που εξοικονομεί κόπο και χρόνο στους εργαζόμενους, ενώ οι αλλαγές μπορούν να γίνουν εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτή την στιγμή αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις. Πιθανές λύσεις είναι τα κινητά τηλέφωνα ή η αυτο-σάρωση».

Ποιο είναι  το όραμα του Leitner; «Δεν θα χρειάζεται πλέον να πάτε στο ταμείο. Για πολλούς πελάτες, “αυτή είναι η πιο ενοχλητική φάση όταν ψωνίζετε”. Οι πιο πιθανές ρυθμίσεις είναι αυτές που δοκιμάζει η Amazon σε σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ – δηλαδή αισθητήρες σε καροτσάκια ή κάμερες. Καταγράφουν τι αγοράζετε και αφαιρούν αυτόματα τα χρήματα».

Σύμφωνα τώρα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων «dpa», ο κορωνοϊός έχει προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ψηφιοποίηση των σουπερμάρκετ, όπου ο κόσμος θα μπορεί να ψωνίζει πλέον χωρίς μετρητά, (σ.σ. γιατί όχι αργότερα, ακόμα και μέσω εμφυτευμάτων-ψηφιακών πορτοφολιών. Η τεχνολογία άλλωστε προοδεύει).

Γράφει συγκεκριμένα:

Πληρωμές χωρίς μετρητά και μερικές φορές σαρώνοντας τα ίδια τα προϊόντα από το καλάθι αγορών αντί να περιμένετε στην ουρά στο ταμείο: Η κρίση του κορωνοϊού συμβάλλει στην διαδικασία μονίμων αλλαγών στις αγορές μας.

Σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου λιανικής της Κολωνίας EHI, ένα δισεκατομμύριο λιγότερες αγορές πληρώθηκαν με μετρητά το 2020 από ό, τι το προηγούμενο έτος.

Ο εμπειρογνώμονας της EHI, Horst, Rüter ανέφερε ότι το έτος 2020 θα καταγραφεί “ως το έτος με την ισχυρότερη αύξηση για πληρωμές χωρίς μετρητά στη Γερμανία” από τότε που η EHI ξεκίνησε τις έρευνές της πριν από 25 χρόνια.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΝΤΟΥ

Η αλλαγή πραγματοποιείται παντού και ειδικά στα σουπερμάρκετ. Ο Όμιλος Aldi-Süd ανέφερε σε έρευνα του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου: «Τον Ιανουάριο, πάνω από το 40% των πληρωμών πραγματοποιήθηκαν με κάρτα. Περίπου το 60 τοις εκατό από αυτές ήταν ανέπαφες».

Ο Aldi Nord τόνισε επίσης ότι η πληρωμή με κάρτα ή κινητό τηλέφωνο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. «Για πολλούς από τους πελάτες μας, η πληρωμή χωρίς μετρητά είναι βολική και προστατεύει την υγεία. Το Edeka και το Rewe (σ.σ. γερμανικά σουπερμάρκετ) ανέφεραν επίσης ότι οι πληρωμές χωρίς μετρητά σημείωσαν αύξηση λόγω του κορωνοϊού και της μείωσης των επαφών.

ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΕ ΤΑΜΕΙΟ

Εφαρμογές επιτρέπουν στους πελάτες να σαρώσουν τα προϊόντα τους με τα δικά τους κινητά τηλέφωνα, όταν τα προσθέτουν στο καλάθι αγορών. Στην έξοδο, το μόνο που πρέπει να κάνει ο πελάτης είναι να πατήσει το κουμπί “Πληρώστε τώρα” στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και, στη συνέχεια, να γίνει σάρωση με τον κωδικό QR που εμφανίζεται σε ένα τερματικό στην έξοδο. Ή μπορεί ακόμη και να επεξεργαστεί πλήρως την πληρωμή μέσω του smartphone.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Rewe και η θυγατρική της Penny συγκαταλέγονται στους πρωτοπόρους αυτής της λύσης. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Όμιλος Rewe ξεκίνησε δοκιμές με μια εφαρμογή Scan & Go σε περισσότερα από 100 καταστήματα Penny και 50 καταστήματα Rewe.

Scan & Go

«Είναι ευκολότερο για τους πελάτες να χρησιμοποιούν το δικό τους κινητό τηλέφωνο. Δεν χρειάζεται να συνηθίσουν σε μια νέα συσκευή», δήλωσε ο διευθυντής του Penny, Lukas Fischer, σε μια από τις δοκιμαστικές αγορές στο Erkrath κοντά στο Ντίσελντορφ, περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα του συστήματος έναντι άλλων λύσεων, στις οποίες ο πελάτης, για παράδειγμα, σαρώνει τα ίδια τα προϊόντα στο ταμείο.

Η εταιρεία Rewe βρίσκεται στην διαδικασία περαιτέρω προώθησης της εν λόγω διαδικασίας. Σύμφωνα με το Rewe, τα σχόλια των χρηστών υπερέβησαν τις προσδοκίες. Το Scan & Go χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά από τακτικούς πελάτες, όχι κυρίως από νέους, με γνώσεις τεχνολογίας, όπως ήταν αρχικά αναμενόμενο. Οι πελάτες θα πρέπει επομένως να μπορούν να σαρώσουν οι ίδιοι τις αγορές τους με τα κινητά τους τηλέφωνα σε 100 καταστήματα Rewe μέχρι την άνοιξη.

Αλλά και ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της Γερμανίας Edeka έχει πλέον ενσωματώσει την λειτουργία Scan & Go στην εφαρμογή Edeka. Η μέχρι τώρα εμπειρία ήταν “σταθερά θετική”, ανέφερε ο έμπορος.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑ ΜΠΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ

Η μετάβαση στο ταμείο θα μπορούσε σύντομα να εξαλειφθεί πλήρως.

Μάλιστα, ο έμπορος λιανικής ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα περισσότερα καταστήματα: «Μετά την επιτυχή δοκιμή, η λειτουργία Scan & Go θα χρησιμοποιηθεί βήμα προς βήμα από άλλους ενδιαφερόμενους ανεξάρτητους εμπόρους της Edeka και θα ενεργοποιηθεί για πελάτες στα καταστήματά τους. Η θυγατρική Netto δοκιμάζει επίσης την πληρωμή απευθείας με το smartphone σε μεμονωμένα καταστήματα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πάτε στο ταμείο».

«Ενδιαφερόμαστε πάντα για καινοτόμες τεχνολογίες που βοηθούν να κάνουμε τις αγορές ακόμη πιο ευχάριστες για τους πελάτες μας», δήλωσε το Lidl, το οποίο δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, όπως παλαιότερα και το Aldi Nord.

Δεν αποκλείεται λοιπόν σύντομα, αυτό που συμβαίνει στην Γερμανία και στην Αυστρία να εξαπλωθεί στην χώρα μας, όπου δραστηριοποιούνται αντίστοιχοι κολοσσοί τροφίμων.

ΠΡΙΝ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ;;;

ΦΩΤΟ eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί