• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προβληματισμός με τίτλο πασίγνωστου ΜΜΕ! Μετά την μάσκα, τι άλλο θα μας πουν;;;

Προβληματισμός με τίτλο πασίγνωστου ΜΜΕ! Μετά την μάσκα, τι άλλο θα μας πουν;;;

Τι μπορεί να συμβεί εκτός από το να φοράμε μάσκα;

Ο κορωνοϊός αφορμή για όλα όσα ακολουθούν. Διαβάστε τι γράφει η Deutsche Welle και θα καταλάβετε! Εμείς απλά παραθέτουμε.

Το πιο ανησυχητικό είναι ο τίτλος: «Η κρεατοφαγία στο πυρ το εξώτερο»

Διαβάζουμε από το γερμανικό ενημερωτικό δίκτυο:

Λιχουδιές που δεν στηρίζονται οπωσδήποτε στο κρέας έχουν όλο και περισσότερη ζήτηση.  Η εταιρεία παραγωγής αλλαντικών Rügenwalder Mühe από την πόλη Bad Zwischenahn της Κάτω Σαξονίας κατέγραψε αύξηση του τζίρου της μέχρι και 100% τους περασμένους μήνες σε εναλλακτικά προϊόντα κρέατος. Αλλά και η ανταγωνίστριά της, η εταιρεία Wiesenhof από το Viebek, διαπιστώνει ότι η αγορά προϊόντων για χορτογράφους και βίγκαν αυξήθηκε φέτος θεαματικά. Ακόμη και στον κολοσσό τροφίμων Nestlé αυξήθηκε κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο τζίρος σε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Η αύξηση ξεκίνησε ήδη από το 2018 και το 2019, όπως καταδεικνύεται σε μελέτη της Πρωτοβουλίας Δικτύου Επενδυτών FAIRR.

Οι κλάδοι βίγκαν και χορτοφαγίας αναπτύσσονται ραγδαία

Τι μας δείχνει αυτή η μελέτη; Ότι οι εναλλακτικές του κρέατος αγορές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο ποσοστό του παγκόσμιου τζίρου, αλλά αναπτύσσονται πάνω του συνήθους σε σχέση με τους παραδοσιακούς τομείς προϊόντων κρέατος. Με αριθμούς ο τελευταίος αυτός κλάδος αυξήθηκε κατά 6% και ο εναλλακτικός τομέας κατά 25% πέρυσι. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης ProVeg Αλεξ Γκρέμινγκεν είπε ότι στη Γερμανία η μεγαλύτερη αγορά είναι η εναλλακτική με φυτικά γαλακτοκομικά. Υπολογίζεται στο 10% με αυξητική τάση.  Αντίθετα  το ποσοστό των φυτικής προέλευσης προϊόντων κρέατος και αλλαντικών είναι πιο κάτω. «Τα επόμενα χρόνια και αυτή η αγορά θα αγγίξει διψήφια νούμερα σε μεσαίο επίπεδο. Φυτικά χάμπουργκερ ή λουκάνικα βίγκαν δεν αποτελούν πλέον μια ειδική αγορά προϊόντων, αλλά έχουν κατακτήσει αγορές που απευθύνονται σε πολύ κόσμο» υπολογίζει ο Γκρέμινγκεν.

«Όλες οι μελέτες ξεκινούν από την υπόθεση ότι το 10 με 40% των προϊόντων από ζωϊκό κρέας μπορούν να αντικατασταθούν από εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης», λέει ο Γκόντο Ρέμπεν,  μέλος της διοίκησης στην εταιρεία Rügenwalder Mühe. «Η ανάπτυξη αυτού του κλάδου είναι εκπληκτική, δεν υπάρχει παραγωγός τροφίμων που να μην τον αγγίζει το θέμα, δεν υπάρχει προμηθευτής και κατασκευαστής μηχανών που να μην προετοιμάζεται για τις αλλαγές σε αυτήν την αγορά». Σε αυτήν την τάση προσαρμόζεται και η γερμανική εταιρεία μπαχαρικών Fuchs που παράγει μείγματα μπαχαρικών και σόγια texturate για την παρασκευή προϊόντων βίγκαν. Όπως πιστεύει και ο Σύνδεσμος Εναλλακτικών Πηγών Πρωτεΐνης BalPro, μια εκπροσώπηση συμφερόντων από 70 επιχειρήσεις από τον κλάδο τροφίμων, θα πρέπει και η πολιτική να θέσει τις προϋποθέσεις και να ανοίξει το δρόμο.

Αλλά σε τι οφείλεται αυτή η έκρηξη στην αγορά φυτικών τροφίμων; «Η συζήτηση για το κλίμα παίζει φυσικά ένα ρόλο όπως και η πρόσφατη συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία κρέατος» πιστεύει ο Κρίστιαν Βάγκεντες από τη Γερμανική Εταιρεία Βίγκαν (σ.σ. θεωρία της υποτιθέμενης υπερθέρμανσης). «Κρέας και άλλα προϊόντα μαζικής εκτροφής προκαλούν βλάβη στο κλίμα και μάλιστα σε ποσοστό 18% περισσότερο από ολόκληρη την κυκλοφορία αυτοκινήτων και αεροπλάνων. Ο εκπρόσωπος της ProVeg Γκρέμινγκερ πιστεύει ότι η πανδημία κορωνοϊού έκανε τους ανθρώπους να κάνουν δεύτερες σκέψεις (σ.σ. και ο κορωνοϊός αφορμή για μείωση-εξάλειψη του κρέατος. Άραγε «ειδικοί», όπως τώρα που μας υποδεικνύουν να φοράμε μάσκα κοκ. θα ανακοινώνουν και τι θα τρώμε;;; Εργαστήρια θα παράγουν… «ασφαλείς» τροφές;;;). «Υπάρχει μια στο μεταξύ αδιαμφισβήτητη σχέση ανάμεσα στο σύστημα διατροφής και το ρίσκο για πανδημίες, όπως  το βιώνουμε αυτήν την εποχή». Για να επιτύχουμε μεγαλύτερη βιωσιμότητα στην παραγωγή τροφίμων  θα πρέπει να πάει ακόμη πιο μακριά ο κλάδος. Αυτή είναι η άποψη του επικεφαλής του BalPro, Μπίντερμαν.