• Αρχική
  • Άρθρα
  • ATZENTA 2030
  • Πρωτόγνωρες εικόνες που ελπίζαμε να μην δούμε ποτέ : Αφανίζουν τον ελληνικό «θαλασσινό πολιτισμό» (ΦΩΤΟ)

Πρωτόγνωρες εικόνες που ελπίζαμε να μην δούμε ποτέ : Αφανίζουν τον ελληνικό «θαλασσινό πολιτισμό» (ΦΩΤΟ)

Η χώρα μας αλλάζει και αυτό συμβαίνει, σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, με την συγκατάθεση Ελλήνων πολιτών.
του Κίμωνα Χαραλάμπους

Στο πλαίσιο της κατάργησης της παραδοσιακής αλιείας και αντικατάστασης της από την… βιώσιμη (Ατζέντα 2030), καταστρέφουν τρεχαντήρια.

Συγκεκριμένα, στην Λέσβο δύο τρεχαντήρια, το ένα 19 ετών και το άλλο 31, που είχαν κατασκευαστεί από ντόπιους καραβομαραγκούς καταστράφηκαν στο Πλωμάρι.

Το ένα, ο «Αγ. Νικόλαος», ήταν κατασκευασμένο πριν από 19 χρόνια από τον Ανδρέα Λιόλιο και το άλλο ο «Νικόλαος» είχε κατασκευαστεί τον 1987 από τον καραβομαραγκό Δούκα Γιαμμουγιάννη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» καλούσε τον κόσμο να συμβάλει οικονομικά για την «υιοθεσία» δύο καϊκιών, ωστόσο, δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών από τον Φεβρουάριο είχε «προγραμματιστεί» η καταστροφή 763 σκαριών στην Ελλάδα!!!!!!

Η είδηση είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την κατάθεση αλιευτικής άδειας και την καταστροφή του παραδοσιακού σκάφους ή την χρησιμοποίησή του για άλλο σκοπό, ώστε η αλιεία να είναι πλήρως ελεγχόμενη.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

«Είναι πολλαπλές και πολυποίκιλες οι προσπάθειες μας να σταματήσει η άδικη και αποτρόπαια πράξη καταστροφής των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών καϊκιών, αριστουργημάτων χειροτεχνίας, έναντι «τριάκοντα αργυρίων»(!) που προσβάλλει την ιστορία και οδηγεί στον αφανισμό του θαλασσινού Πολιτισμού μας. Επικροτώντας, λοιπόν, το μέτρο αυτό του Υπουργείου σας, που αποτελεί- κατά την άποψη μας- μια άμεσα προσεγγίσιμη λύση μέχρι να ακυρωθεί η άνευ λόγου ύπαρξη σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, και με πλώρη το μεράκι και τη σφοδρή επιθυμία μας να διασωθούν όσα περισσότερα ξύλινα σκάφη, αριστουργήματα ανθρώπινης τέχνης-, εκφράζουμε το εύλογο και αναμενόμενο ενδιαφέρον μας και αιτούμαστε την υιοθεσία 2 ξύλινων σκαφών από το Πλωμάρι που σύντομα επίκειται η καταστροφή τους. Οι λόγοι που μας οδηγούν στην πρόταση των συγκεκριμένων καϊκιών είναι οικονομικοί, απαλλασσόμενοι, τουλάχιστον έτσι, από το κόστος της μεταφοράς τους. Όμως, θα θέλαμε να προσθέσουμε το γεγονός ότι το μεράκι μας είναι μεγάλο για τη διάσωση όμως τα οικονομικά του Συλλόγου μας είναι πενιχρά και προσπαθούμε να βρούμε χορηγούς που θα μας βοηθήσουν και παράλληλα ζητάμε τη δική σας οικονομική ενίσχυση με πολύ- πολύ μικρότερη από αυτή της καταστροφής τους».

Αυτό που προωθείται είναι η απαγόρευση της αλιείας στους περισσότερους ωκεανούς αλλά και η ποινικοποίηση της λειτουργίας των ιδιωτικών, παραδοσιακών και μη, σκαφών και ο έλεγχος όλων των αλιευτικών δραστηριοτήτων κάτω από έναν κεντρικό έλεγχο.

Για ποιον άλλον λόγο επιδοτείται άλλωστε η καταστροφή παραδοσιακών ιδιωτικών σκαφών από τις Βρυξέλλες;

Δείτε τις πρωτόγνωρες εικόνες που ελπίζαμε να μην δούμε ποτέ από το In.gr:

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu