• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ αυξήσεις «ΦΩΤΙΑ» στα πάντα!!! Η κρίση απειλεί την Ελλάδα! «Παροδικό φαινόμενο», λέει αγχωμένη η κυβέρνηση

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ αυξήσεις «ΦΩΤΙΑ» στα πάντα!!! Η κρίση απειλεί την Ελλάδα! «Παροδικό φαινόμενο», λέει αγχωμένη η κυβέρνηση

Η οικονομική κρίση, με αρχή την Κίνα, δείχνει να απειλεί σοβαρά την Ελλάδα!

Σε στάση αναμονής βρίσκονται πολλοί προμηθευτές βασικών αγαθών προσπαθώντας να διακριβώσουν τις τάσεις της αγοράς και να δουν πώς θα κινηθούν στο μέτωπο των τιμών. Ήδη οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει στην αγορά σε κάποια βασικά είδη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών. Βέβαια κάποιοι προμηθευτές έχουν απορροφήσει προς ώρας την ανοδική πορεία των πρώτων υλών αλλά το σίγουρο είναι, όπως τονίζουν, ότι δε θα μπορούν για πολύ να σηκώνουν αυτό το βάρος.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ.

Η ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, ενώ όλα δείχνουν ότι έρχεται νέο κύμα. Οι παρατηρητικοί καταναλωτές βλέπουν ήδη τις ανατιμήσεις, ενώ όλοι τις αντιλαμβάνονται στο τέλος του μήνα, όταν διαπιστώνουν πόσα ξοδεύουν σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές, ρεύμα.

ΤΡΟΦΙΜΑ

Με βάση τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς της αγοράς τα ποσοστά των ανατιμήσεων κυμαίνονται από 1,9 έως 15%, ενώ ειδικά στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό της αύξησης δύναται να αγγίξει το 40%.

Συγκεκραμένα, αναμένεται ανατίμηση της τάξεως του 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας και σε κάποιους κωδικούς κατεψυγμένων λαχανικών, όπως π.χ. μπάμιες.

Περί το 8% είναι η μέση ανατίμηση που αναμένεται στα μαγειρικά λίπη, ενώ 4% στον ελληνικό καφέ. Η τιμή στη ζάχαρη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και κατά 6,5% ακριβότερα αναμένεται να είναι τα σπορέλαια/ηλιέλαια.Στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό αύξησης υπολογίζεται από 6% έως και 40%.

Στα τυροκομικά η μέση ανατίμηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 2,5% έως και 4%, ενώ ηπιότερο ποσοστό αύξηση τιμής περί το 2,8% αναμένεται να σημειωθεί στα βούτυρα και τις μαργαρίνες. Στα άλευρα η μέση ανατίμηση κυμαίνεται στο 5,3%, ενώ σε είδη ζαχαροπλαστικής, όπως η κουβερτούρα, η ανατίμηση εκτιμάται στο 1,9%.

Η λύση που θα δοθεί, αν η αγορά φτάσει σε σημείο μηδέν είναι τα μεταλλαγμένε τρόφιμα εργαστηρίου, τα οποία εδώ και καιρό ετοιμάζονται και ελάχιστου δίνουν σημασία!!!

ΥΛΙΚΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του χρόνου στα οικοδομικά υλικά, που εν πολλοίς βασίζονται στις τιμές ενέργειας καταγράφεται σημαντική αύξηση. Έτσι, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών πήρε άλλο ένα 4,6% μόνο τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών και ειδικότερα σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (20,6%), Σωλήνες χαλκού (16,4%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Αγωγούς χάλκινους (12,1%), Θερμαντικά σώματα (7,5%), Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5%), Τούβλα (4,7%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,4%), Πλαστικούς σωλήνες (4,1%), Ντουλάπες ξύλινες (3,5%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (3,1%), Κουφώματα αλουμινίου (2,7%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,6%), Πόρτες εσωτερικές (2,3%), Ξυλεία οικοδομών (2,2%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (2%), Παράθυρα ξύλινα (1,9%), Μαρμαρόπλακες (1,9%), Παρκέτα (1,5%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (1,5%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κομβικός παράγων στη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών είναι, βέβαια, το κόστος ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα τιμολόγια λιανικής στο φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο, προβλέπονται αυξήσεις άνω του 100% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή του να είναι αυξημένη κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκτιμούν οι ειδικοί ότι η τιμή θα κυμανθεί περί του 1,05 ευρώ/λίτρο, ενώ στην περιφέρεια πλην των νησιών, θα είναι 1,10. Στα νησιά, η τιμή μπορεί να είναι και 1,20 ανά λίτρο.

Τα τιμολόγια λιανικής στο φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο, παραπέμπουν σε αυξήσεις άνω του 100% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το φθηνότερο κινείται πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 20 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στην πραγματικότητα κανείς στην αγορά δεν ξέρει που θα φτάσουν οι τιμές.

Το επίδομα θέρμανσης θα είναι εφέτος μεγαλύτερο, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει την επιβάρυνση από τις τιμές των βασικών καυσίμων θέρμανσης.

Την ίδια ώρα ς ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση κάλεσε ουσιαστικά τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για την εκτίναξη των τιμολογίων του ρεύματος και παρέπεμψε στις εθνικές κυβερνήσεις σε ότι αφορά την ελάφρυνση των ευάλωτων κοινωνικά νοικοκυριών από το οικονομικό βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια.

ΠΑΡΟΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε Επίκαιρη Επερώτηση 56 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι συνολικά οι ανατιμήσεις που παρατηρούμε είναι παροδικού χαρακτήρα.»

Ειδικά σε σχέση με την ενέργεια ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά στοιχεία του γενικού δείκτη διεθνών τιμών ενέργειας, καταδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των εξελίξεων στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις ανατιμήσεις φυσικού αερίου να είναι σε ποσοστιαίους όρους, ειδικά στην Ευρώπη, πολύ μεγαλύτερες από αυτές του πετρελαίου.

Το στοιχείο αυτό είναι πρωτοφανές τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού ιστορικά η διακύμανση των τιμών φυσικού αερίου ακολουθούσε μεν, ήταν πάντοτε μικρότερη δε, αυτής των τιμών πετρελαίου» είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε:

«Τα αίτια της καινοφανούς αυτής εξέλιξης αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, και έχουν συνδεθεί και με παράγοντες εκτός της περιοχής των οικονομικών.»

Οι επόμενες μέρες και μήνες θα δείξουν τι ακριβώς θα συμβεί!!!

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.