• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» προπαγανδίζει για την Ατζέντα 2030

«Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» προπαγανδίζει για την Ατζέντα 2030

Το ξεκίνημα της πρωτοβουλίας «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» ανακοίνωσαν επίσημα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, οι Έλληνες Πρόσκοποι, ως πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.


«Η ομάδα αυτή εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια της προσκοπικής κίνησης για διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και συμμετοχικότητάς της, σε θέματα που αφορούν την προστασία της πανίδας. Η “Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής” θα έχει ως στόχο της την περισυλλογή των τραυματισμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κ.λπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής και συνεπίκουρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης» αναφέρουν σε ανακοίνωσή του οι Έλληνες πρόσκοποι.

Σε μήνυμά τους οι Έλληνες πρόσκοποι αναφέρουν πως «η Παγκόσμια Ημέρα της Άγριας Ζωής είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις πολλές όμορφες και ποικίλες μορφές άγριας πανίδας και χλωρίδας και να ευαισθητοποιήσουμε για το πλήθος των πλεονεκτημάτων που παρέχει η διατήρηση στους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της καταπολέμησης του εγκλήματος της άγριας πανίδας και της μείωσης των ειδών που προκαλείται από ανθρώπους, οι οποίες έχουν ευρύτατες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Τα ζώα και τα φυτά που ζουν στη φύση έχουν εγγενή αξία και συμβάλλουν στην οικολογική, γενετική, κοινωνική, οικονομική, επιστημονική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, ψυχαγωγική και αισθητική πτυχή της ανθρώπινης ευημερίας και της αειφόρου ανάπτυξης, επισημαίνουν και σημειώνουν πως η φετινή επέτειος με το σύνθημα «Ζωή στις Θάλασσες, για τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη» είναι συνδεδεμένη απόλυτα με τον 14ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, κατά τον οποίο πρέπει να προστατεύουμε και να χρησιμοποιούμε βιώσιμα τα προσφερόμενα από τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας.

Σε ό,τι αφορά την προσφορά της «Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής», η παρουσία των Ελλήνων προσκόπων σε 350 γειτονιές της χώρας αλλά και οι συνεχείς δράσεις στα βουνά και τα δάση της χώρας – σπίτι δεκάδων θηλαστικών – θα επιτρέψει στην «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» να έχει πανελλήνια εμβέλεια, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Τονίζεται ακόμα πως η άμεση συνεργασία μεταξύ των μελών της προσκοπικής κίνησης, θα επιτευχθεί με ειδικές εκπαιδεύσεις των εθελοντών-μελών, με συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που υλοποιούν διάσωση και περίθαλψη των ζώων που προστατεύουν και με προβολή στο ευρύ κοινό της ανάγκης της διατήρησης της Άγριας Ζωής και της «ηθικής» της προστασίας της.

Το πρόγραμμα της συγκρότησης και εκπαίδευσης της «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής», σύμφωνα με τους Έλληνες προσκόπους, υποστηρίζεται έμπρακτα από τις οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το «Πράσινο Ταμείο», (Αρ.Απόφασης 148.3/2018), του μέτρου «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» και του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις».

(φώτο: Pexels)

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •