«Πρέπει να ηχήσουμε ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ», λέει ο ΟΗΕ για το 2030! Δεν τους βγαίνουν τα ΣΧΕΔΙΑ

Παραδοχή αποτυχίας;

«Πρέπει να ηχήσουμε συναγερμό»: ο στόχος να εξαλειφθεί η πείνα στον κόσμο ως το 2030 (βλ. Ατζέντα 2030) απομακρύνεται επικίνδυνα, προειδοποίησαν χθες Τετάρτη στον ΟΗΕ πέντε διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι εργάζονται για τη διατροφική ασφάλεια, σκιαγραφώντας ιδιαίτερα «μελανό πίνακα» για το 2021, ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ελπίζαμε πως σήμερα ο κόσμος θα είχε ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλ’ αυτή συνεχίζει να είναι εδώ» κι επιδεινώνεται εξαιτίας των ένοπλων συρράξεων και άλλων ανθρωπιστικών κρίσεων, διαπίστωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Τσου Ντονγκγιού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Από 702 ως 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα το 2021», ή περίπου το 9,8% του παγκόσμιου πληθυσμού, συνοψίζουν σε κοινή έκθεσή τους ο FAO, το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 46 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2020 και κατά 150 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019, τα δύο χρόνια που σημαδεύτηκαν από την πανδημία και τη διαρκή αποδυνάμωση των συστημάτων τροφίμων.

«Ο κόσμος απομακρύνεται από τον στόχο του να εξαλείψει την πείνα, τη διατροφική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές του ως το 2030», προειδοποιεί ο FAO, αναφερόμενος στον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ «Πείνα μηδέν».

Κάπου 670 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να συνεχίζουν να υποφέρουν από την πείνα περί το τέλος της δεκαετίας, αριθμός «παρόμοιος με το 2015», όταν είχε οριστεί ο στόχος αυτός από τη διεθνή κοινότητα.

Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα ως τότε, «όλες οι προσπάθειές μας το μόνο που θα έχουν επιτύχει θα είναι να μετριαστεί ο αντίκτυπος των μεγάλων κρίσεων που βιώσαμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος του IFAD, ο Ζιλμπέρ Ουνγκμπό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πέντε διεθνείς οργανισμοί «ηχούν συναγερμό» μπροστά στην «εντατικοποίηση των βασικών κινητήρων της διατροφικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού: των συρράξεων, των ακραίων καιρικών φαινομένων και των οικονομικών σοκ».

(απεμπε – φωτο:pixabay)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί