«Πράσινη» ατζέντα στα σπίτια μας: Τι υπογραφές έπεσαν τον Μάρτιο από 70 κράτη;

Το πρόβλημα με τις ανακαινίσεις στα ελληνικά σπίτια.

Πολλαπλασιάζονται οι πονοκέφαλοι των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα, που εδώ και χρόνια βάλλονται ως επί το πλείστον μέσω της αυξημένης φορολογίας (βλ. ΕΝΦΙΑ).

Τώρα έχουν να ανησυχούν και για τις «πράσινες δεσμεύσεις», με τον κλοιό να σφίγγει συνεχώς ιδίως για εκείνους τα σπίτια των οποίων χαρακτηρίζονται «ενεργοβόρα»!!

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία, δεν είναι λίγα αυτά τα σπίτια στην Ελλάδα. Υπολογίζεται πως σχεδόν 9 στα 10 σπίτια στη χώρα μας είναι ενεργοβόρα (άλλα πολύ και άλλα λιγότερο) και παλιά.

Είναι ενδεικτικό πως η συντριπτική πλειονότητα αφορά κτίσματα προ του 2000.

Ταυτόχρονα αυτό αυξάνει και το κόστος για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να μπορέσουν να τα ανακαινίσουν και να πετύχουν την…«άνοδό τους» στην ενεργειακή κλίμακα.

Τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τους «πράσινους στόχους» που έχει θέσει (και ψηφίσει) η Ε.Ε. με χαρακτηριστικότερο το περιβόητο Fit for 55.

Τα συνολικά νούμερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκαλούν ίλιγγο: Υπολογίζεται πως πάνω από 35εκατ. κατοικίες υποχρεούνται (ή θα υποχρεωθούν σε μερικά χρόνια) να ανακαινιστούν εάν θέλουν να «πιάνουν» τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050!

Μόνο στην Ελλάδα την επόμενη 6ετία θα πρέπει να δαπανηθούν πολλά δισ. ευρώ μόνο για τις απαραίτητες ενεργειακές αναβαθμίσεις, με τους ιδιοκτήτες να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη τους!

Παρά το ότι η νέα ευρωπαϊκή οδηγία αποσύρει τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα (προς ώρας τουλάχιστον) θυμίζουμε πως από την Ε.Ε. έχουν γίνει γνωστά τα εξής:

«Από το 2028 όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που στεγάζουν, χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές θεσπίζεται για το 2026.

Όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας έως το 2028, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ενώ τα κτίρια κατοικιών που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση θα έχουν προθεσμία έως το 2032.

Στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το G, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους, τουλάχιστον, στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033. Η κατηγορία G αντιστοιχεί στο 15% των κτιρίων ενός κράτους μέλους με τις χειρότερες επιδόσεις».

Δεν είναι μόνο τα παλιά κτίρια

Ξεχωριστά από τις ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων, προβληματισμό προκαλούν και τα δεσμευτικά μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν για τις νέες κατασκευές.

Για να επαναφέρουν τον κλάδο των ακινήτων ξανά στην Ατζέντα για το κλίμα, 70 χώρες υπέγραψαν τη Διακήρυξη Chaillot τον Μάρτιο του 2024, κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Κτίρια και το Κλίμα.

Για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι 70 κρατών συμφώνησαν σε μια κοινή δήλωση με στόχο τη διασφάλιση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» στον κατασκευαστικό κλάδο.

Μεταξύ των χωρών αυτών και η Ελλάδα έβαλε τη δική της υπογραφή!!

«Πρέπει να επιταχύνουμε την απανθρακοποίηση των κτιρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή», ήταν το μήνυμα γύρω από τη συμφωνία.

Οι υπογράφοντες Υπουργοί δεσμεύτηκαν:

  • Να εφαρμόσουν οδικούς χάρτες, ρυθμιστικά πλαίσια και δεσμευτικούς κώδικες κατασκευής και ενέργειας, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα κτίρια με το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα
  • Για την εφαρμογή κατάλληλου δημοσιονομικού πλαισίου με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα και ρυθμιστικά εργαλεία, προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο των ανθεκτικών κτιρίων, με σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και των προσβάσιμων κτιρίων·
  • Για την προώθηση της παραγωγής, ανάπτυξης και χρήσης δομικών υλικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, βιώσιμων και οικονομικά αποδοτικών.


φωτο:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί