• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πολίτες από ΟΛΕΣ τις χώρες θέλει στο κλαμπ των «εμβολιασμένων» ο ΠΟΥ

Πολίτες από ΟΛΕΣ τις χώρες θέλει στο κλαμπ των «εμβολιασμένων» ο ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. εξέφρασε την ανησυχία για άνιση μεταχείριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ανήσυχος για το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί φαινόμενο άνισης μεταχείρισης μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων χωρών, όσον αφορά στη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, εξέφρασε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγκέσους, συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία, δήλωσε πως η αλληλεγγύη και η ίση πρόσβαση στα εμβόλια, τόσο από τις πλούσιες όσο και από τις φτωχές χώρες, είναι το μοναδικό μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.

«Είναι φυσικό ότι οι χώρες θέλουν, καταρχάς, να προστατεύσουν τους πολίτες τους, όμως εάν και όταν έχουμε στη διάθεσή μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, θα πρέπει επίσης να το χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά. Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να εμβολιάσουμε ορισμένους ανθρώπους σε όλες τις χώρες παρά όλους τους ανθρώπους σε ορισμένες χώρες».

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη συνέχεια χρησιμοποίησε πιο απλά λόγια, προκειμένου να γίνει απόλυτα κατανοητός.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ο εθνικισμός του εμβολίου θα παρατείνει την πανδημία, δεν θα τη συντομεύσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε όλο τον κόσμο, δοκιμάζονται δεκάδες εμβόλια κατά του κορονοϊού σε κλινικές δοκιμές, με τη Ρωσία να είναι η πρώτη χώρα που ανέπτυξε το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο βρίσκεται στο προηγμένο στάδιο της φάσης 3 των δοκιμών.

(Sputniknews – φωτο:screenshot)