Πόλεις-γκέτο: Η πιο… «πράσινη γειτονιά» προτείνεται στην Στοκχόλμη

Οι Σκανδιναβικές χώρες συνηθίζουν να καινοτομούν τόσο στα ωράρια εργασίας όσο και στην εκπαίδευση των μαθητών.

Αλλά και σε θέματα περιβάλλοντος δείχνουν ιδιαίτερη συνείδηση και αναζητούν πρωτοποριακές λύσεις και ιδέες, γεγονός που αξιοποιεί η Ατζέντα 2030, προκειμένου να δημιουργήσει πράσινες πόλεις-γκέτο.

Η Στοκχόλμη, λοιπόν, επιδιώκει να δημιουργήσει μια «πράσινη γειτονιά» στο αστικό της τοπίο. Την υλοποίηση της ιδέας έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Άντερς Μπέρσενς, το όραμά του οποίου περιλαμβάνει πιο πυκνή βλάστηση και άλλες πρακτικές και ιδέες που θα καταστήσουν τη γειτονιά πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Η γειτονιά θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό κατοικιών, γραφείων και άλλων χώρων σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τους πεζούς και πλήρως εναρμονισμένο με το δημόσιο πάρκο που «αλληλεπιδρά» με το γύρω φυσικό και αστικό τοπίο.

Όλα θα βρίσκονται λοιπόν στον πιάτο του πολίτη, ο οποίος, ωστόσο, θα διανύει ελάχιστα χιλιόμετρα καθημερινά περπατώντας πλήρως ελεγχόμενος.

Το «χαμηλότερο τμήμα» της γειτονιάς, θα περιλαμβάνει 19 κτίρια που θα κυμαίνονται από 6 έως 10 ορόφους με 2.500 διαμερίσματα, 60.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων και περίπου 100 καταστήματα και εστιατόρια.

Στην πιο «ψηλή πλευρά» θα υπάρχουν ξύλινοι ουρανοξύστες, που θα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το γύρω φυσικό περιβάλλον. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 31 νέων ξύλινων ουρανοξυστών που θα κυμαίνονται από 25 έως 35 ορόφους και θα περιλαμβάνουν περίπου 3.000 διαμερίσματα και 30 καταστήματα και εστιατόρια.

Οι γέφυρες που θα χτιστούν με τη σειρά τους για να ενώνουν τη μια και την άλλη πλευρά της γειτονιάς θα μπορούν να λειτουργούν σαν πανέμορφα μονοπάτια περιπάτου για τους κατοίκους της περιοχής.

Δείτε φωτογραφίες:

Με πληροφορίες από perierga.gr

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu