Ποιοί προειδοποιούν για το ζοφερό μέλλον μίας «AI αποκάλυψης»;;

Το τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων!! Ήταν γραφικός ο Λιακόπουλος όταν τα έγραφε; Σήμερα τα ζούμε!

Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης σε μια «αποκάλυψη των θέσεων εργασίας» (jobs apocalypse)“.

Τα παραπάνω αναφέρει μία έκθεση, προειδοποιώντας ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Guardian, που μιλάει στον τίτλο του για «AI Αποκάλυψη», το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) δήλωσε ότι “οι θέσεις εισόδου, η μερική απασχόληση και οι διοικητικές θέσεις ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στην αντικατάσταση από τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο ενός «χειρότερου σεναρίου» για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια”.

Το IPPR έκρουσε το καμπανάκι σχετικά με το ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό του 59% των εργασιών που φέρουν εις πέρας εργαζόμενοι. Εκτιμούν σύντομα πως σχεδόν 6 στις 10 εργασίες που σήμερα περνάνε από ανθρώπινα χέρια θα απειληθούν από τις νέες τεχνολογίες.

«Ένα δεύτερο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει μη συνηθισμένες εργασίες ρουτίνας που περιλαμβάνουν τη δημιουργία βάσεων δεδομένων, τη συγγραφή κειμένων και τη γραφική σχεδίαση, κάτι που θα επηρέαζε όλο και περισσότερο τις θέσεις εργασίας με υψηλότερα κέρδη».

Οι γυναίκες θα επηρεαστούν σημαντικά περισσότερο, καθώς «είναι πιο πιθανό να εργάζονται στα πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα, όπως τα γραμματειακά και διοικητικά επαγγέλματα», ανέφερε η IPPR.

Δεκάδες επαγγέλματα δηλαδή θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο. Δεν θα χρειάζεται πλέον κάποιος να είναι απλά καλός στους υπολογιστές. Μερικά «έξυπνα» προγράμματα θα τον αντικαθιστούν (ήδη συμβαίνει) εντελώς!

Στο πιο δυσμενές σενάριο, τα επόμενα χρόνια θα κινδύνευαν να εξαλειφθούν εντελώς 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, πετώντας στον δρόμο εκατομμύρια οικογένειες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο!!

Φυσικά η νέα «στρατιά» ανέργων θα είναι σχεδόν αδύνατον να βρει ξανά δουλειά, με τους περισσότερους να καταλήγουν στα…επιδόματα (βλ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) και τις πάσης φύσεως κρατικές αρωγές για να ζήσουν!!!

Σας φαίνεται τραβηγμένο σενάριο;; Ήδη συμβαίνει!!

απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί