Ποια κυπριακή πόλη αποκτά το δικό της «πράσινο σημείο»;

Τα επίσημα εγκαίνια του Πράσινου Σημείου θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 6.30 μ.μ., από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει αγιασμό από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, παρουσίαση του έργου από τον Δημοτικό Μηχανικό Νεόφυτο Ζαβρίδη, χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Επαρχίας Πάφου, Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, χαιρετισμό από την Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου, ομιλία από τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το σύνολο φλάουτων του Μουσικού Σχολείου Πάφου και ανοιχτή δεξίωση.

Το Πράσινο Σημείο Πάφου, στη συνοικία Μουττάλου, άρχισε τη λειτουργία του το τελευταίο δεκαπενθήμερο και λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα και το Σάββατο από τις 7.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι. Δέχεται υλικά όπως αλουμίνιο, άχρηστα αντικείμενα, γυαλί, έπιπλα, θερμόμετρα, λαμπτήρες, μεταλλικά αντικείμενα, μπαταρίες, ξύλο, παιγνίδια, ογκώδη πλαστικά, πλαστικά αντικείμενα, πράσινα-κλαδέματα, στρώματα, υλικά καθαρισμού υφάσματα, φάρμακα, χαλιά, χαρτί, χαρτόνια, χρώματα και D.I.Y.

Η έναρξη λειτουργίας του Πράσινου Σημείου θεωρείται σημαντική εξέλιξη στον περιβαλλοντικό τομέα της Πάφου, δεδομένου ότι κρίνεται από όλους σημαντικό το πρόβλημα δημιουργείται τα τελευταία χρόνια από την αυθαίρετη απόρριψη αδρανών υλικών σε κάθε ανοιχτό χώρο της πόλης και της περιαστικής περιοχής. Καταγγελίες που καθημερινά πλέον καταγράφονται στον Δήμο Πάφου και σε άλλες αρμόδιες κρατικές και δημοτικές αρχές, καταδεικνύουν ότι οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί με τα Πράσινα Σημεία, δεν έχουν γίνει ακόμη κτήμα των πλείστων πολιτών, ενώ ειδικά στον Δήμο Πάφου η καθυστέρηση και οι διαμαρτυρίες για τη χωροθέτηση του έργου είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί δημότες να βρίσκουν δικαιολογία για να αποθέτουν τα αδρανή υλικά όπου τους βόλευε.

Συνεπεία της κατάστασης αυτής, είναι να καταγράφεται σημαντική ρύπανση σε πολλά σημεία της πόλης και περιαστικής περιοχής από την εναπόθεση αδρανών υλικών, κυρίως κλαδεμάτων και οικιακών συσκευών.

Το πρόβλημα έχουν καταγράψει ήδη και οι οικολόγοι περιβαλλοντιστές, που με ανακοίνωση τους κάνουν λόγο για «φιάσκο» των νέων διαδικασιών.

Σε διάφορα σημεία ακόμη και εντός κατοικημένων περιοχών, επισημαίνουν οικολογικές οργανώσεις και παράγοντες, δημιουργούνται κατά καιρούς «βουνά» από αδρανή υλικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια απαράδεκτη εικόνα στους κατοίκους και επισκέπτες της κάθε περιοχής.

(Philenews)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu