• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Πικρή» δικαίωση Λιακόπουλου: Οι άνθρωποι μπαίνουν στο περιθώριο- Τα ρομπότ θα «φάνε» εκατομμύρια θέσεις εργασίας λέει η Παγκόσμια τράπεζα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πικρή» δικαίωση Λιακόπουλου: Οι άνθρωποι μπαίνουν στο περιθώριο- Τα ρομπότ θα «φάνε» εκατομμύρια θέσεις εργασίας λέει η Παγκόσμια τράπεζα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια είδηση που μας έρχεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και το Παγκόσμιο οικονομικό Forum Νταβός, δικαιώνει για ακόμη μια φορά τον Δημοσθένη Λιακόπουλο.
του Νεκτάριου Αρχοντίου

Πολλοί είναι αυτοί που παγκόσμια εκφράζουν το φόβο τους για το τι θα συμβεί στους ανθρώπους, όταν σε μερικά χρόνια τα ρομπότ θα εκτελούν όλες ή σχεδόν όλες τις εργασίες, αφού όπως λένε οι υπέρμαχοι τους, έχουν δεκάδες πλεονεκτήματα έναντι των πρώτων.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής (International Robotics Federation-IFR, εκτιμά, πως το 2020, τα βιομηχανικά ρομπότ θα αριθμούν 3,05 εκατομμύρια σε σχέση με τα 1,47 εκατομμύρια που υπήρχαν το 2014.

Το 2018, τα ρομπότ που είναι εγκατεστημένα σε βιομηχανίες και σε άλλες επιχειρήσεις, έφθασαν περίπου τα 2,32 εκατομμύρια. Πλην τούτου, όλο και περισσότερα εργοστάσια γίνονται «έξυπνα», με περισσότερους αυτοματισμούς και περισσότερα ρομπότ και μηχανές ψηφιακά συνδεδεμένες. Με αυτό τον τρόπο, συνεχώς μειώνεται ο χρόνος ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων, ενώ αυξάνεται η ποιότητά τους.

Ολοένα μικρότερες εταιρείες στρέφονται πλέον στα ρομπότ. Κι ενώ κάποτε ήταν κατά βάση οι κλάδοι αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών που τα χρησιμοποιούσαν, σήμερα ολοένα περισσότεροι κλάδοι τα προτιμούν. Η χρήση ρομπότ αυξάνεται σε όλη την αλυσίδα του τομέα υγείας, από τις δοκιμές και την παραγωγή φαρμάκων έως τη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών.

Μην ξεχνάμε επίσης πως σε έρευνά της η McKinsey είχε εκτιμήσει πως έως το 2030 θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη δουλειά τους έως και 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι ανά τον πλανήτη- μέγεθος που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1/5 του υφιστάμενου παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Ακούστε τι ειπώθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και το μετέφεραν στο Ντάβος:

Δείτε τι λένε παγκόσμια για το θέμα της εισβολής των ρομπότ στη ζωή μας και πιο συγκεκριμένα στον εργασιακό τομέα:

.Θυμηθείτε τι σας είχαμε δείξει πριν μερικούς μήνες στο El.gr: Το πρώτο εργοστάσιο στην Κίνα που δουλεύει μόνο με εργάτες-ρομπότ, συντονισμένο από έναν υπερ-εγκέφαλο.

Μην ξεχνάμε επίσης το ρομπότ-μάγειρα και το ρομπότ…ζωγράφο που επίσης σας είχαμε δείξει.

Και φυσικά ποια είναι η λύση για τους ανθρώπους που θα έχουν μείνει στο περιθώριο; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα της ξεφτίλας! Ακούστε τον γνωστό Elon Musk! To τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων έρχεται ακριβώς όπως έχει πει και γράψει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος εδώ και χρόνια.

(φώτο: Pexels)

  • 48
  •  
  •  
  •  
  •  
  •