Πείραμα: Βοηθάει τελικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην εύρεση εργασίας; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Φινλανδία, εδώ και δυο χρόνια έλαβε χώρα ένα πείραμα, με βάση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
του Νεκτάριου Αρχοντίου

Συγκεκριμένα, έδωσαν 560€ σε τυχαία επελεγέντες 2.000 ανέργους, για δυο χρόνια. Η λήψη γινόταν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί το δίχτυ ασφαλείας για την αναζήτηση δουλειάς και μείωση των ποσοστών ανεργίας.

Οι σχεδιαστές του πειράματος, διευκρίνιζαν μάλιστα ότι το βασικό εισόδημα δεν θα κοβόταν αν κάποιος έβρισκε θέση εργασίας είτε σε τακτικό επίπεδο είτε περιστασιακά.

Ωστόσο όπως διεφάνη η επίδραση ήταν μικρή και λίγοι αξιοποίησαν την ευκαιρία που είχαν να βρουν δουλειά. Οι μελετητές δεν ικανοποιήθηκαν από το αποτέλεσμα.

Η κεντροδεξιά φινλανδική κυβέρνηση προσανατολιζόταν στην επέκταση του σχεδίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για άλλα δύο χρόνια, αλλά τα δεδομένα την υποχρέωσαν να αναθεωρήσει.

Πιο αποδοτικό μέτρο όπως αποδείχθηκε ήταν η τακτική επιβολής κυρώσεων σε όσους δεν βρήκαν δουλειά ή επέλεξαν να μην δουλεύουν. Η ανεργία μειώθηκε στο 6,6%, χαμηλό δεκαετίας.

Κοινώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων πήραν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, παρόλο που ήξερε ότι δεν θα κοβόταν αν έβρισαν δουλειά, δεν προθυμοποιήθηκε να το κάνει. Αντίθετα, τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι επέλεξαν να παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να κάθονται.

Όπως φαίνεται λοιπόν είναι ένα μέτρο μη αποδοτικό, το οποίο όμως ενώ έχει αποδειχθεί πως δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, συνεχίζει να προωθείται παγκόσμια, ως η…αξιοπρεπής λύση, που εν τέλει θα οδηγήσει τους ανθρώπους στην αδράνεια.(φώτο: Pexels)

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...