Παρέμβαση στην ντομάτα

Διαβάζουμε στο agronews:

Το νέο παν-γονιδίωμα που χαρτογραφήθηκε έφερε στο φως περίπου 5.000 άγνωστα έως τώρα γονίδια, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γευστικότητα της ντομάτας, με πρωταγωνιστή το TomLoxC. Αξιοσημείωτο είναι πως το εν λόγω γονίδιο υπάρχει στο 91% των άγριων ντοματών, αλλά μόνο στο 2% των καλλιεργούμενων ποικιλιών που έχει εξελίξει ο άνθρωπος.

Κοινό θέμα συζήτησης παγκοσμίως αποτελεί το γεγονός πως οι ντομάτες δεν είναι πια τόσο γευστικές όσο παλιά. Τώρα, αφού κατάφεραν για πρώτη φορά να «χαρτογραφήσουν» γενετικά όλα τα είδη καλλιεργημένων και άγριων ντοματών, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στο μέλλον θα βελτιώσουν πολλά χαρακτηριστικά της ντομάτας, ανάμεσα στα οποία και τη γεύση.

Το νέο παν-γονιδίωμα έφερε στο φως περίπου 5.000 άγνωστα έως τώρα γονίδια, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γευστικότητα της ντομάτας. Το 2012 είχε «διαβαστεί» το πρώτο γονιδίωμα ενός είδους ντομάτας, που περιείχε περίπου 35.000 γονίδια, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του γονιδιώματος αρκετών ακόμη ποικιλιών. Αυτή τη φορά αναλύθηκαν 725 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας (οι 166 για πρώτη φορά), μελέτη που αποκάλυψε άλλα 4.873 γονίδια, τα οποία απουσίαζαν από τη γενετική βιβλιοθήκη του ανθρώπου για το φυτό.

Οι σημερινές καλλιεργούμενες ντομάτες έχουν πια μια στενή γενετική βάση, δηλαδή περιέχουν μια μικρή σχετικά γκάμα γονιδίων, καθώς έχουν προκύψει από διασταυρώσεις με γνώμονα κυρίως την ποσότητα της παραγωγής, τη ζωή της ντομάτας στο ράφι του καταστήματος, το μέγεθος της, την αντοχή στις ασθένειες και την ανθεκτικότητά της στο περιβαλλοντικό στρες.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...