Πάπας για αντιδράσεις σε ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια: Ο κίνδυνος είναι ότι αν κάτι σε κάποιον δεν αρέσει γίνεται η αντίσταση

Ο Πάπας Φραγκίσκος, την Κυριακή (14 Ιανουαρίου) υπερασπίστηκε την απόφαση να εγκριθούν οι ευλογίες για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας ότι όσοι στην Καθολική Εκκλησία έχουν αντισταθεί, έχουν βιαστεί να βγάλουν «άσχημα συμπεράσματα».

Η δήλωση έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφότου ο Φραγκίσκος έκανε για πρώτη φορά την ανακοίνωση που έκτοτε έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση στην Εκκλησία.


Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο κανάλι 9 της Ιταλίας, ο Πάπας έκανε τα πρώτα του δημόσια σχόλια μετά τη δήλωση της 18ης Δεκεμβρίου, η οποία πυροδότησε εκτεταμένη συζήτηση στην Εκκλησία, με επισκόπους σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, να προβάλλουν τις αντιρρήσεις τους και να αρνούνται να αφήσουν τους ιερείς τους να το εφαρμόσουν.

«Μερικές φορές οι αποφάσεις δεν γίνονται δεκτές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όταν οι αποφάσεις δεν γίνονται δεκτές, είναι επειδή δεν γίνονται κατανοητές», είπε ο Φραγκίσκος απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με τη δήλωση.

Και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος είναι ότι αν κάτι δεν μου αρέσει και το βάλω (την αντίθεση) στην καρδιά μου, γίνομαι μία αντίσταση και βιάζομαι να βγάλω άσχημα συμπεράσματα».

«Αυτό συνέβη με αυτές τις τελευταίες αποφάσεις για τις ευλογίες για όλους», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος αναφερόμενος στη δήλωση που είναι γνωστή με τον λατινικό τίτλο Fiducia Supplicans.

Στις 18 Δεκεμβρίου, το Βατικανό δήλωσε ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί ιερείς μπορούν να προσφέρουν ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι ευλογίες δεν ενσωματώνονται σε τακτικές εκκλησιαστικές τελετές ή λειτουργίες.

Έκτοτε το Βατικανό έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αυτές οι ευλογίες δεν πρέπει να συγχέονται με το μυστήριο του ετεροφυλόφιλου γάμου. Ωστόσο, η διευκρίνιση που δόθηκε από το τμήμα δογματικών του Βατικανού μόλις αυτόν τον μήνα, δεν επηρέασε τους επισκόπους στην Αφρική.

Συγκεκριμένα, ορισμένες χώρες στην Αφρική έχουν επιβάλει ή έχουν προσπαθήσει να εισαγάγουν νόμους που τιμωρούν την ομόφυλη δραστηριότητα με φυλάκιση ή ακόμη και με θανατική ποινή.


Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση τον Δεκέμβριο, το Βατικανό είπε ότι οι ιερείς ενθαρρύνονται να λαμβάνουν αποφάσεις κατά περίπτωση, επιτρέποντας την υποστήριξη της Εκκλησίας στους ανθρώπους που αναζητούν τη βοήθεια του Θεού μέσω μιας απλής ευλογίας.

«Ο Κύριος ευλογεί όλους», είπε ο Πάπας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Και πρόσθεσε, «Αλλά τότε οι άνθρωποι πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο με την ευλογία του Κυρίου και να δουν το μονοπάτι που προτείνει ο Κύριος».

«Εμείς (η Εκκλησία) πρέπει να τους πάρουμε από το χέρι και να τους οδηγήσουμε σε αυτό το μονοπάτι και όχι να τους καταδικάσουμε από την αρχή», είπε ο Φραγκίσκος.

Από την αρχή της παπικής του θητείας το 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει στόχο να καλλιεργήσει ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για την LGBTQ+ κοινότητα εντός της Εκκλησίας χωρίς να αλλοιώσει το ηθικό δόγμα για τις δραστηριότητες του ιδίου φύλου.

(με πληροφορίες από WION / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-ANSA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί