Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 27 Ιουνίου υπέρ των προσφύγων

Κάλεσμα συμμετοχής σε κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πλατείες χωρών της Ευρώπης, στις 27 Ιουνίου, υπέρ της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, από ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Στις 28 Ιουνίου όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να συμβάλλουν στην υποδοχή των προσφύγων! Στις 28 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ιστορική ευθύνη να αποδώσουν ουσία στην αρχή της αλληλεγγύης, στη βάση της οποίας ιδρύθηκε», επισημαίνει η Προοδευτική Συμμαχία στην έκκλησή της και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το δικαίωμα αίτησης ασύλου στην Ευρώπη αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά οι άδικες ρυθμίσεις και πολιτικές το καθιστούν αναποτελεσματικό. Χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα, για να διασφαλίσουμε τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την δίκαιη κατανομή των ευθυνών όσον αφορά στο άσυλο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή κοινές λύσεις σε αυτό που συνιστά σαφώς μια κοινή πρόκληση.

Ο αγώνας για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα με τους 629 ανθρώπους στο Aquarius, αλλά πρέπει να δοθεί στο όνομα της αλλαγής αθέμιτων κανόνων όπως ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος αφήνει τις μεγάλες ευθύνες της υποδοχής προσφύγων στις χώρες της πρώτης γραμμής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία για να την υπέρβαση του αθέμιτου κριτηρίου της «πρώτης χώρας εισόδου» και την αντικατάστασή του με ένα μηχανισμό μετεγκατάστασης που λαμβάνει υπόψη τους ουσιαστικούς δεσμούς των αιτούντων άσυλο και διασφαλίζει ότι κάθε κράτος μέλος συμμετέχει στην υποδοχή.

Υπάρχει μια άλλη Ευρώπη, μια φιλόξενη Ευρώπη αλληλεγγύης: ας το αποδείξουμε!»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu