• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παιδιά ή καριέρα; Η κυβέρνηση απαντά και αλλάζει τα δεδομένα (ΒΙΝΤΕΟ)

Παιδιά ή καριέρα; Η κυβέρνηση απαντά και αλλάζει τα δεδομένα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενθουσιασμένες οι νεαρές Ελληνίδες...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Παιδί ή καριέρα;

Το εν λόγω ερώτημα ταλανίζει, τα τελευταία χρόνια, το μυαλό πολλών γυναικών.

Η Ελλάδα δείχνει να δίνει την απάντηση.

Ως γνωστόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την χορήγηση επιδόματος  2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από το 2020.

Δεν είναι όμως το μοναδικό μέτρο στήριξης της οικογένειας που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «STAR» σκιαγραφεί την στρατηγική του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να πάρουν βαθιά ανάσα νέα ζευγάρια και γονείς.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του STAR, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί λύσεις τόσο για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί αλλά σκέφτονται τις οικονομικές δυσκολίες όσο και για εκείνους που έχουν γίνει ήδη γονείς και μοχθούν να ανταπεξέλθουν στο καθημερινό πρόγραμμα και στα βάρη.

Μάλιστα στο βίντεο που θα δείτε, νεαρές Ελληνίδες δείχνουν χαρούμενες με τα μέτρα που προωθούνται.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

1. Κίνητρα για όσους θέλουν να κάνουν παιδί

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε από τη ΔΕΘ ότι στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό της ΝΔ, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από 1 Ιανουαρίου 2020. Θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε σχεδόν 180 εκ. ευρώ: 

  • -Για γυναίκες που θα τεκνοποιήσουν κάτω απο την ηλικία των 30 ετών , θα δοθούν πρόσθετες παροχές, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα εργασίας ή εκπαίδευσης.
  • -Τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μαμάδων μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%
  • -Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.
  • -Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.
  • -Από το 2020 αναμένεται να αυξηθεί το επίδομα του παιδιού για τρίτεκνους και πολύτεκνους που είχε μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση

2. Ανάσα και σε όσους έχουν ήδη παιδιά και εργάζονται:

Η κυβέρνηση θα βοηθήσει και τους γονείς εξασφαλίζοντας:

  • -Θέσεις στον βρεφονηπιακό σταθμό της περιοχής κάθε οικογένειας. Εάν δεν βρεθεί θέση, θα χορηγείται κουπόνι 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο ώστε το παιδί να πάει σε ιδιωτικό σταθμό
  • -Ακόμα σχεδιάζεται να καθιερωθεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα “βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα”. Εξειδικευμένες γυναίκες θα αναλαμβάνουν την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας 
  • -Τέλος ενισχύονται τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στα οποία πηγαίνουν τα παιδιά μετά την λήξη του σχολικού προγράμματος και απασχολούνται σε καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες. 

«Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να επιλέξουν αν θα πρέπει να κάνουν είτε οικογένεια είτε καριέρα αν θελήσουν να κάνουν και τα δύο μπορούν να κάνουν και τα δύο αν έχουν στην πράξη και αυτός είναι ο στόχος μας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», δηλώνει για τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση η Γ.Γ.  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εργασίας,  Μαρία Συρεγγέλα.

Καριέρα ή οικογένεια λοιπόν;

Η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση είναι: ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ, δεδομένου ότι, στις μέρες μας, οι γυναίκες δουλεύουν, προκειμένου η οικογένεια να τα φέρει βόλτα.

ΦΩΤΟ pexels