• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Παγκόσμια ανησυχία…για όσα έγραφε ο Λιακόπουλος πριν χρόνια- Ο κόσμος που έρχεται (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμια ανησυχία…για όσα έγραφε ο Λιακόπουλος πριν χρόνια- Ο κόσμος που έρχεται (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτά που κάποτε φάνταζαν «γραφικότητες», παίρνουν σάρκα και οστά...
του Νεκτάριου Αρχοντίου 

Όλο και περισσότεροι αρχίζουν παγκόσμια να αντιλαμβάνονται, τι θα επακολουθήσει, καθώς η ολοένα και εξελισσόμενη τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ εξακολουθούν να «κλέβουν» όλο και περισσότερη δουλειά από εμάς.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ, διερωτάται, για το ποιες μπορεί να είναι για εμάς οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης της τεχνολογίας. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, για να δείτε πως αυτά που σας γράφουμε στο El.gr για την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ που θα μας «φάνε» τις δουλειές κτλ, αποτελούν τις ανησυχίες πολλών ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Διαβάστε προσεκτικά:

Φανταστείτε την εξής αγγελία για εργασία : “Έχετε εμπειρία στον προγραμματισμό τεχνητής νοημοσύνης , μπορείτε να συλλέξετε και να αναλύσετε τα δεδομένα με ακρίβεια, να είστε ανθεκτικοί στο στρες και σίγουροι στις αποφάσεις σας;

Είστε έμπειροι με τις ροές δεδομένων μιας δικτυωμένης πόλης, είστε σίγουροι για την αντιμετώπιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και μπορείτε να αποκρύπτετε τις καθημερινές επιθέσεις των χάκερ;

Μπορείτε να ελέγχετε την κίνηση του αεροταξί-Drone με τη βοήθεια της πλατφόρμας ΑΙ, καθώς και την ομαλή κυκλοφορία των αυτόνομων αυτοκινήτων; Αν ναι , σας προσλαμβάνουμε αμέσως ως αναλυτή πόλης ή ελεγκτή κυκλοφορίας. Ανυπομονούμε να σας δούμε! “

Μια τέτοια αγγελία αναζήτησης εργασίας μπορεί να φαίνεται γελοία σήμερα, αλλά σύντομα θα μπορούσε να κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο , όπως πιστεύουν τουλάχιστον οι εμπειρογνώμονες του Αμερικανικού παρόχου υπηρεσιών πληροφορικής Cognizant.

Σε δύο εκθέσεις, η εταιρία αυτή δημιούργησε 21 επαγγέλματα που θα μπορούσαν να προκύψουν τα επόμενα δέκα χρόνια. Πολλά από αυτά – όπως αρμόζει σε μια εταιρεία πληροφορικής με τα αντίστοιχα συμφέροντα – είναι τα Ψηφιακά επαγγέλματα.

Προγραμματιστές για ιπτάμενα αυτοκίνητα, για παράδειγμα, διευθυντές έξυπνου σχεδιασμού σπιτιών ή μηχανικοί ψηφιακής διάθεσης απορριμμάτων.

Στο άμεσο μέλλον επίσης όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται για να αποκρούουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ο διευθυντής της Cognizant, Μπένζαμιν Πρινγκ και η ομάδα του δεν διατύπωσαν τις προβλέψεις τους βασιζόμενοι σε στατιστικούς υπολογισμούς.

Όλα βασίζονται στην “συμβουλευτική εμπειρία μας και στη συνεχή ανταλλαγή απόψεων με διάφορους ενδιαφερόμενους από την τεχνολογική βιομηχανία, τους ακαδημαϊκούς και τους πελάτες μας”, λέει ο Πρινγκ. ”

«Η νέα τεχνολογία λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί και νέα». Πολλοί επιστήμονες είναι πάντως σκεπτικοί σχετικά με το πόσο ρεαλιστικές είναι οι προβλέψεις του Πρινγκ . «Πρέπει να δούμε αν θα ισχύσουν αυτά τα αναδυόμενα επαγγέλματα ,» λέει ο Αλέξαντρ Μπενλιάν , καθηγητής στο Τμήμα Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πολυτεχνείο του Νταρμσταντ .

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος παραδέχεται: «Στην ουσία, οι εκθέσεις περιγράφουν μερικά από αυτά τα επαγγέλματα που θα μπορούσαν τελικά να προκύψουν.» Το ότι η εργασία μας θα μεταμορφωθεί ριζικά λόγω της αυξημένης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, το πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν ή θα δημιουργηθούν , προκαλεί διαμάχες.

Για παράδειγμα ο «ψηφιακός ράφτης», μια ιδέα για μια μελλοντική καριέρα. Ένα μηχάνημα θα μπορεί να αποτυπώνει με ακρίβεια τις σωματικές διαστάσεις του πελάτη, έτσι ώστε να ράβονται ρούχα ειδικά γι αυτόν. Η ιαπωνική εταιρεία Zozotown έχει ήδη εφαρμόσει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο:

Ο πελάτης χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για κινητά για να τραβήξει φωτογραφίες, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να προσαρμόσουν τα ρούχα που θέλει να αγοράσει . Προκειμένου όμως η εφαρμογή να υπολογίσει τις διαστάσεις , ο πελάτης πρέπει να φορέσει ένα μαύρο κοστούμι με λευκές κουκίδες – το “Zozosuit”. Το κοστούμι αυτό κυκλοφόρησε μάλιστα ,ώστε οι εν δυνάμει πελάτες να μπορούν να το παραγγείλουν δωρεάν.

Όποιος έχει ήδη επιλέξει τη δουλειά των ονείρων του για το μέλλον πρέπει να είναι μάλλον προσεκτικός. Ο φιλόσοφος Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Πρεχτ και ο καθηγητής υπολογιστών Μάνφρεντ Μπρόι , παρουσίασαν το 2017, το σενάριο «Ημέρα της Κρίσεως», σύμφωνα με το οποίο περίπου το ήμισυ του συνόλου των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν στο δυτικό κόσμο μέχρι το 2030. (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 2030= AGENDA 2030)

Οι οικονομολόγοι της Οξφόρδης Μπένεντικτ Φρέι και Μάικλ Όσμπορν προβλέπουν παρόμοια ποσοστά στην Αμερική που απειλείται από την ψηφιοποίηση. Ο Αλέξαντρ Μπένλιαν πιστεύει επίσης ότι “ένα σημαντικό ποσοστό” των σημερινών θέσεων εργασίας θα εξαφανιστεί. Ωστόσο, εκτιμά αυτό θα είναι μόνο” το 10% .Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αλλά τι ακριβώς; “Η νέα τεχνολογία λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί και νέα,” λέει ο Πρινγκ .

«Τα ρομπότ είναι μηχανές που πρέπει να κατασκευαστούν , χρησιμοποιούνται και συντηρούνται από τους ανθρώπους.» Επιπλέον, θα υπάρχουν πάντα τομείς στους οποίους ο άνθρωπος είναι πολύ πιο ευφυής από τις μηχανές.

Η αναζήτηση δημιουργικών λύσεων ή απλά η λήψη αποφάσεων είναι εντελώς ξένη προς τις μηχανές. Το ευφυές λογισμικό που δημιουργεί ή χρησιμοποιεί ένα ανθρώπινο ον για την πραγματική δουλειά είναι ως εκ τούτου η βάση των περισσότερων μελλοντικών δημιουργημάτων του μέλλοντος. “

Το λογισμικό από μόνο του είναι ισχυρό, αλλά όταν ο άνθρωπος και η μηχανή συνεργάζονται, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα”, λέει. Η ΑΙ πρέπει να είναι δίκαιη και διαφανής Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε και υπάρχει συζήτηση για τα ηθικά ζητήματα γύρω από την αυξανόμενη χρήση και τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα συστήματα Artificial Intelligence θα πρέπει να είναι κατανοητά και δίκαια, δήλωσε πρόσφατα ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι .Πρέπει επίσης να συζητηθεί το θέμα της θέσπισης ορίων στην τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση ,αυτό που κάνει τις καρδιές των fan της τεχνολογίας να χτυπούν ταχύτερα, αντιμετωπίζεται πάντως συχνά με σκεπτικισμό από τον πληθυσμό.

Πολλοί ανησυχούν σήμερα για τους ψηφιακούς βοηθούς, όπως η Alexa ή ο Siri, για ενδεχόμενη ανεπαρκή προστασία δεδομένων ή επειδή οι συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πύλη για τους χάκερς. Σε πρόσφατη έρευνα του Allensbach,το 51% των Γερμανών δήλωσε ότι οι τεχνικές καινοτομίες είναι “λίγο τρομακτικές” γι ‘αυτούς. Μόνο το 32% δήλωσε ότι πιστεύουν στην ίδια την πρόοδο.

Τα σχέδια των πιθανών φουτουριστικών επαγγελμάτων έδειξαν ότι «από τεχνικής άποψης όλα θα είναι δυνατά ,σύντομα», λέει ο Μπενλιαν . Ωστόσο, για την εφαρμογή, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να τηρείται το νομικό πλαίσιο. Ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση προσωπικών δεδομένων – ένα κεντρικό σημείο σε ορισμένα από τα φανταστικά επαγγελματικά προσόντα – οι απαιτήσεις στην Ευρώπη είναι πολύ αυστηρότερες από ό,τι για παράδειγμα στην Κίνα.


Όπως βλέπετε, το «τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων», απασχολεί αλλά και ανησυχεί πολλούς παγκόσμια.

Αρχικά όπως έχει γράψει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος και όπως σας έχουμε ενημερώσει μέσα από τα άρθρα μας στο El.gr, η νέα αυτή εποχή θα εξαφανίσει ορισμένα συνηθισμένα επαγγέλματα και θα φέρει στην επιφάνεια ορισμένα νέα, τα λεγόμενα ψηφιακά, που όμως όπως δεν θα μπορεί να τα κάνει ο οποιοσδήποτε αφού θα απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις υπολογιστών, προγραμματισμού κτλ. Έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι, και όπως είχε πει ο Έλον Μάσκ θα παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα κάθονται άπραγοι.


Ταυτόχρονα τα ρομπότ θα πάρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ αφού θα εξελίσσονται και θα αναβαθμίζονται συνεχώς, θα φτάσουν να πάρουν και τις θέσεις όσων θα δουλεύουν στα λεγόμενα «ψηφιακά» επαγγέλματα, στέλνοντας τους και αυτούς στην απραξία.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί σας το έχουμε ξαναδώσει:

Στην αρχή λένε πως τα ρομπότ ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους καθώς αυτό δεν γίνεται, οι άνθρωποι πάντα χρειάζονται κτλ.

Κατόπιν, όσο εξελίσσονται τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, προωθούνται ως βοηθοί των ανθρώπων που θα τους «λύνουν τα χέρια», θα τους εξοικονομούν χρόνο, θα τους διευκολύνουν απίστευτα και άλλα παρόμοια.

Μετά, όταν τα συστήματα αυτά εξελιχθούν και είναι ικανότερα από τον άνθρωπο, όλοι οι άνθρωποι θα πάνε στο περιθώριο, αφού κανείς ή σχεδόν κανείς (κάποιοι μπορεί να αντιδράσουν) που για παράδειγμα έχει μια επιχείρηση, δεν θα κρατήσει ως εργαζόμενούς του ανθρώπους, οι οποίοι κουράζονται, κάνουν λάθη, έχουν αναστολές, έχουν απαιτήσεις κτλ. Όλοι θα επιλέξουν τα ρομπότ.

Στο σημείο αυτό όσες θέσεις εργασίας θα στελεχώνονται από ανθρώπους θα είναι εκείνες που θα προσφέρουν τη συντήρηση στο δίκτυο αυτό των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Σε επόμενο στάδιο, ούτε και οι συντηρητές δεν θα χρειάζονται αφού τα ίδια τα ρομπότ θα έχουν εξελιχθεί ώστε να μπορούν να συντηρούνται και να επιδιορθώνονται μόνα τους.

Έτσι θέλουν να φέρουν όπως σας έχουμε πει πολλές φορές το τέλος της κυριαρχίας των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή, ήδη τα ρομπότ είναι ικανά να εκτελούν πληθώρα εργασιών και συνεχώς εξελίσσονται και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αντικαθιστούν χιλιάδες εργάτες παγκόσμια.

Δείτε τα βίντεο και διαδώστε την αλήθεια.

Δικαίωση Λιακόπουλου: Ανθρωπόμορφα ρομπότ θα κάνουν τις δουλειές των ανθρώπων

Η Τεχνολογία αντικαθιστά τις δουλειές- Είστε έτοιμοι;


(φώτο: Pexels)


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...