• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ομολογία-“φωτιά” από τους…πλέον “ειδικούς”: «Η ακραία φτώχεια αυξάνεται ξανά μετά από χρόνια λόγω κορωνοϊού!»

Ομολογία-“φωτιά” από τους…πλέον “ειδικούς”: «Η ακραία φτώχεια αυξάνεται ξανά μετά από χρόνια λόγω κορωνοϊού!»

Δίνουν το...«πρόβλημα» μέσω των καταστροφικών lockdowns και των παράλογων μέτρων. Θα δώσουν και τη «λύση»;

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σταμάτησε και αντέστρεψε την παγκόσμια πρόοδο στην υγεία, προκαλώντας οπισθοδρόμηση 25 ετών και εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών και της φτώχειας», προειδοποιεί έκθεση του Bill & Melinda Gates Foundation.

«Εξαιτίας της COVID-19, το ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε κατά 7% και η κάλυψη με τακτικά εμβόλια -ένας καλός αντιπροσωπευτικός δείκτης για τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων υγείας- μειώνεται σε επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990», επισημαίνεται στην έκθεση του ιδρύματος αυτού.

«Πρόκειται για μια τεράστια οπισθοδρόμηση», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα πορίσματα της έκθεσης ο Μπιλ Γκέιτς, συμπρόεδρος του ιδρύματος αυτού.

Η έκθεση αυτή, η οποία ιχνηλατεί την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας, συμπεραίνει ότι φέτος, βάσει σχεδόν όλων των δεικτών, ο κόσμος οπισθοδρόμησε.

Παράλληλα με την πτώση των ποσοστών τακτικού εμβολιασμού, η οποία σύμφωνα με την έκθεση, “σε 25 εβδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω περίπου 25 χρόνια”, τα αυξανόμενα επίπεδα της φτώχειας και της οικονομικής ζημίας από την πανδημία ενισχύουν τις ανισότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η πανδημία είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες, στις κοινότητες φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων και στους ανθρώπους που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

«Έπειτα από 20 συναπτά έτη μείωσης της ακραίας φτώχειας, τώρα είδαμε μια αναστροφή», δήλωσε ο Μαρκ Σούζμαν, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Γκέιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Είχαμε σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους που εξωθήθηκαν ξανά στην ακραία φτώχεια. Πρόκειται για περισσότερο από ένα εκατομμύριο (ανθρώπους) την εβδομάδα από τότε που ενέσκηψε ο ιός», σημείωσε.

Η έκθεση αυτή επικαλείται προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει των οποίων παρά τα 18 τρισεκ. δολάρια που ήδη δαπανώνται για να τονωθούν οι οικονομίες ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 12 τρισεκ. δολάρια ή περισσότερα ως το τέλος του 2021 —πρόκειται για την μεγαλύτερη παγκόσμια απώλεια ΑΕΠ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μολονότι το τοπίο είναι “ζοφερό” αυτήν την στιγμή, ο Γκέιτς τόνισε ότι έχει την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αναδυθεί από την πανδημία και θα ξαναρχίσει να προοδεύει προς τους στόχους του για την βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.

«Είτε μας πάρει δύο χρόνια είτε ακόμη και τρία, πιστεύουμε όντως ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε και θα επανέλθουμε στην πορεία μας», υπογράμμισε.

.

Η σύγκριση που «σπάει κόκαλα»

Στην, έστω και συντηρητική, εκτίμηση του ιδρύματος Bill & Melinda Gates η οποία αναφέρεται σε τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας λόγω του κορωνοϊού, αντιπαραβάλλουμε τα επίσημα στοιχεία της…πανδημίας.

Πρόκειται για δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα παγκοσμίως που μας έρχονται σε πραγματικό χρόνο.

Έχουμε και λέμε:

  • 29.306.931 επιβεβαιωμένα κρούσματα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ από τον περασμένο χειμώνα, εκ των οποίων
  • τα 19.881.668 έχουν αναρρώσει πλήρως
  • ενώ οι θάνατοι που αποδίδονται στον κορωνοϊό ανέρχονται στους 929,026

Στην παραπάνω μελέτη του ιδρύματος Bill & Melinda Gates γίνεται λόγος για τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ανθρώπους που επί ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ βάσεως εξωθούνται στην ακραία φτώχεια, γεγονός που η ίδια η μελέτη το αποδίδει ως επί το πλείστον στις οικονομικές συνέπειες από τα lockdowns.

Oι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, την ώρα που το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθιστώντας «ξεπερασμένη» ή ίσως ακόμη και «αισιόδοξη» σε λίγο καιρό την εκτίμηση του Μπιλ Γκέιτς και της συζύγου του για την ακραία φτώχεια.

(φωτο:screenshot)