• Αρχική
  • Άρθρα
  • Όλα τρέχουν! Εισιτήριο για οικουμενική κομματική συνεργασία ο ελληνικός κλιματικός νόμος; Στις 18/5 η συζήτηση στη Βουλή

Όλα τρέχουν! Εισιτήριο για οικουμενική κομματική συνεργασία ο ελληνικός κλιματικός νόμος; Στις 18/5 η συζήτηση στη Βουλή

Ένα ζήτημα που ανέδειξε το ΚΙΝΑΛ και αποδέχθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός. Θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι;

Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και με τη συμμετοχή των τεσσάρων Διαρκών Επιτροπών της Βουλής θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαΐου.

Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρότασης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά για την ανάγκη θέσπισης ενός ελληνικού κλιματικού νόμου σε συνέχεια του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου.

Θυμίζουμε πως όπως διαβάσατε στο el.gr, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε το μεγάλο «ναι» στην «πράσινη πρόταση» της Φώφης Γεννηματά περί οικουμενικής πολιτικής συνεργασίας για την σύνταξη, διαβούλευση και ψήφιση του ελληνικού κλιματικού νόμου.

Από την αρχή απαραίτηση προϋπόθεση για την ευδοκίμηση αυτού του εγχειρήματος αποτελούσε, κατά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η κατά το δυνατόν πιο ευρεία κομματική συνεργασία εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των φιλόδοξων στόχων που θα συζητηθούν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων την επόμενη εβδομάδα μέσα σε ένα…«κλίμα συναίνεσης», εντάσσεται και η θέσπιση ενός «Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου».

Πρόκειται για έναν όρο που παραπέμπει περισσότερο στην δημιουργία μίας «ανεξάρτητης κλιματικής αρχής», στην οποία θα προτείνονται (από ειδικούς βεβαίως) συγκεκριμένα βιώσιμα μέτρα.

Παράλληλα η κα Γεννηματά ήδη από τις αρχές της Άνοιξης είχε προτείνει τη θέσπιση μίας  «Επιτροπής Διαφάνειας και Λογοδοσίας», ούτως ώστε να «συμμορφώνονται όλοι με τις διαδικασίες με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας».

Όλα αυτά και άλλα πολλά που θα συζητηθούν και θα περάσουν -πιθανότατα- εν μία νυκτί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγγράφως θέλει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου:

(φωτο: eurokinissi)