• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οικονομικό «μπουρλότο» βάζει ο ιός! Καταρρέουν αεροπορικές εταιρείες, τι ετοιμάζει η Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οικονομικό «μπουρλότο» βάζει ο ιός! Καταρρέουν αεροπορικές εταιρείες, τι ετοιμάζει η Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε καταργήσεις θέσεων εργασίας, πτωχεύσεις και προγράμματα «διάσωσης» τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν χάσει τουλάχιστον 286 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) υπολογίζει ότι ο αντίκτυπος του ιού στον κύκλο εργασιών των αεροπορικών εταιρειών το 2020 θα φθάσει τουλάχιστον τα 314 δισεκατομμύρια δολάρια (286 δισεκ. ευρώ), ότι δηλαδή ο τζίρος τους θα υποστεί συρρίκνωση κατά 55% σε σύγκριση με το 2019.

Η κατάσταση είναι δραματική και όλα δείχνουν πως ο ιός ήρθε για να βάλει οικονομικό «μπουρλότο» παντού.

ΚΟΣΜΟΣ

Εταιρείες όπως η LATAM, η μεγαλύτερη εταιρεία αεροπορικών μεταφορών της Λατινικής Αμερικής, έχουν κηρύξει πτώχευση χθες.

Η τιτάνια αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Virgin Australia κήρυξε στάση πληρωμών την 21η Απριλίου.

Το ίδιο συνέβη και με τις νοτιοαφρικάνικες εταιρείες South African Airways (SAA) και Comair, τη βρετανική Flybe και τέσσερις θυγατρικές της Norwegian Air Shuttle σε Σουηδία και Δανία.

Η πασίγνωστη Air Canada απέλυσε πάνω από το μισό προσωπικό της (τουλάχιστον 19.000 εργαζόμενοι), η British Airways προβλέπει κατάργηση 12.000 θέσεων εργασίας (30% του προσωπικού της), η αμερικανική Delta 10.000 αποχωρήσεις στο πλαίσιο προγράμματος εθελουσίας εξόδου (11%), η σκανδιναβική SAS οδεύει στην κατάργηση 5.000 θέσεων εργασίας (40%).

Απολύσεις ή περικοπές θέσεων εργασίας έχουν επίσης ανακοινωθεί από την αμερικανική United Airlines (3.450), τη βρετανική Virgin Atlantic (3.150), τις ιρλανδικές Ryanair (3.000) και Aer Lingus (900), την Icelandair (2.000), την Brussels Airlines (1.000), την ουγγρική Wizz Air (1.000) και τη Fiji Airways (758).

Την ίδια ώρα, η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε την κατάργηση 16.000 θέσεων εργασίας, ή περίπου του 10% του εργατικού δυναμικού της στον τομέα της που κατασκευάζει πολιτικά αεροσκάφη, ενώ η αμερικανική κατασκευάστρια κινητήρων General Electric και η βρετανική Rolls-Royce αντίστοιχα καταργούν 12.600 και 9.000 θέσεις εργασίας.

ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη παρέμβαση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των αερομεταφορών.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που στοχεύει να παρέχει στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες handling και τα αεροδρόμια, ενώ δεν αποκλείουν αναλόγως με το ύψος της οικονομικής ζημίας το κυοφορούμενο πακέτο να αποτελεί το πρώτο σκέλος της οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας έχουν οριστικοποιήσει τα προηγούμενα 24ωρα τις κρίσιμες πτυχές και τους όρους, που συνοδεύουν την δρομολογούμενη βοήθεια προς τις αερομεταφορές. Η εν λόγω παρέμβαση αναμένεται να ενταχθεί στο πακέτο διατάξεων ή εναλλακτικά στο νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τα εξαγγελθέντα την προηγούμενη εβδομάδα οικονομικά μέτρα από το κουαρτέτο Υπουργών. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, καθώς τα προαναφερθέντα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως την 1η Ιουνίου.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • Η γερμανική κυβέρνηση και η Lufthansa κατέληξαν σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης με δαπάνη εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει ότι το γερμανικό δημόσιο θα γίνει ο βασικός μέτοχός της. Η άλλη γερμανική εταιρεία Condor, εξασφάλισε δανειακές εγγυήσεις ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο.
  • Οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ολλανδίας σπεύδουν να διασώσουν την Air France-KLM, με ένα πακέτο στήριξης που θα έχει κόστος από 9 ως 11 δισεκ. ευρώ.
  • Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τον Μάρτιο ένα πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ύψους 50 δισεκ. δολαρίων (45,6 δισεκ. ευρώ) ειδικά για την πολιτική αεροπορία. Οι περισσότερες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη καταφύγει σε αυτό.
  • Στην Ιταλία, η κυβέρνηση επέλεξε την εθνικοποίηση της Alitalia.
  • Η Easyjet έλαβε δάνειο από το δημόσιο αξίας 600 δισεκ. λιρών (675 δισεκ. ευρώ).
  • Η Ελβετία παρέχει δανειακές εγγυήσεις αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ στις Swiss και Edelweiss, θυγατρικές της Λουφτχάνσα.
  • Η Νέα Ζηλανδία δάνεισε περίπου 900 εκατομμύρια νεοζηλανδικά δολάρια (479 εκατ. ευρώ) στην Air New Zealand.
  • Τα ΗΑΕ και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν βοήθεια αντίστοιχα στην Emirates και στην Turkish Airlines, ωστόσο δεν έχουν ανακοινώσει το ύψος των χορηγήσεων.