• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • ΟΗΕ προς τους ηγέτες των κρατών: «Κύριοι αποτύχατε»- Επισπεύδεται το σχέδιο προώθησης της Ατζέντας 2030 (ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΗΕ προς τους ηγέτες των κρατών: «Κύριοι αποτύχατε»- Επισπεύδεται το σχέδιο προώθησης της Ατζέντας 2030 (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αποτυχημένη», χαρακτηρίζουν την COP25, προσωπικότητες που...μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25) η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα δεν στάθηκε στο ύψος της επείγουσας κλιματικής κατάστασης, εγκρίνοντας μια συμφωνία ως προς τα ελάχιστα, χωρίς να συμφωνήσει σε σημαντικά σημεία λόγω των επιφυλάξεων ορισμένων χωρών.

Στη διάσκεψη COP25 στη Μαδρίτη η διεθνής κοινότητα «έχασε μια σημαντική ευκαιρία» να σταθεί στο ύψος της «κλιματικής κρίσης», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, λίγο μετά το τέλος της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Απογοητεύθηκα από το αποτέλεσμα της COP25», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες στον τομέα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, της προσαρμογής και της χρηματοδότησης της κλιματικής κρίσης», επέμεινε. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, και δεν θα εγκαταλείψω.», τόνισε.

Έπειτα από δύο εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων, η διάσκεψη που διεξήχθη στη Μαδρίτη απέτυχε να καταλήξει σε μια συμφωνία για τους κανόνες των διεθνών αγορών άνθρακα, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα στη διάσκεψη μαζί με το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι πιο φτωχές χώρες προκειμένου να περιορίσουν τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Έπειτα από έναν χρόνο που σημαδεύτηκε από κλιματικές καταστροφές κάθε είδους, τις ηχηρές εκκλήσεις εκατομμυρίων νέων που κατέβηκαν στους δρόμους πίσω από την έφηβη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, και τις πάντα πιο ψυχρές επιστημονικές εκθέσεις, οι περίπου 200 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου πίεση για αυτή την COP25 υπό την προεδρία της Χιλής που μεταφέρθηκε στη Μαδρίτη λόγω της κρίσης που πλήττει τη χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής.

Όμως μετά το τέλος αυτής της διάσκεψης που υπερέβη κατά 40 και πλέον ώρες το αρχικό πρόγραμμα, κανείς δεν είδε στα κείμενα που εγκρίθηκαν σήμερα να αντανακλάται αυτό το αίτημα για ριζοσπαστικές και άμεσες ενέργειες.

Το τελικό κείμενο καλεί πράγματι για «επείγουσες ενέργειες» προκειμένου να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου , ακόμη και στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Όμως το λεκτικό είναι «στρυφνό» και το αποτέλεσμα «μέτριο», εκτίμησε η Κατρίν Αμπρέ, από το Climate Action Network.

Βλέπουμε επομένως πως οι «ειδικοί» επί της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την εν λόγω σύνοδο, ενώ παράλλληα επικρίνουν και τον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ θυμίζουμε πως είναι εκείνος ο οργανισμός που μεταξύ των άλλων συντονίζει όλα τα κράτη για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν επάνω σε διαφόρων ειδών παγκόσμια ζητήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η…κλιματική αλλαγή. Ο διεθνής οργανισμός πρωτοστάτησε στο να υπογραφεί η Ατζέντα 21 και κατόπιν η Ατζέντα 2030, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα πλήρες σχέδιο δράσης το οποίο θεωρητικά θα μεταμορφώσει τον κόσμο μας προς το καλύτερο, αλλά στην πραγματικότητα θα τον κάνει μια «πράσινη» φυλακή. Παράλληλα, μέχρι αυτό να συμβεί, μας αναγκάζει ήδη να πληρώνουμε δυσβάσταχτους πράσινους φόρους!

Αφού υπεγράφη η Ατζέντα 2030, ο ΟΗΕ συντονίζει και την εφαρμογή της, για να λυθεί το πρόβλημα της…κλιματικής αλλαγής και να μην…καταστραφεί ο πλανήτης.

Βλέπουμε ωστόσο, πως πλέον βγαίνουν στο προσκήνιο φωνές, που επικρίνουν ακόμη και τον ΟΗΕ, για το ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του, για το ότι δεν πιέζει αρκετά να εφαρμοστούν σκληρά πράσινα μέτρα. Το μεγάλο βάρος βέβαια πέφτει μονίμως στην πλάτη των ηγετών των κρατών.

Η Λόρανς Τουμπιανά, αρχιτέκτονας της Συμφωνίας του Παρισιού δήλωσε πως «οι κύριοι δρώντες από τους οποίους αναμενόταν πρόοδος δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες», σημειώνοντας ωστόσο πως η συμμαχία των νησιωτικών ευρωπαϊκών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών επέτρεψε να «βγει το λιγότερο κακό δυνατό αποτέλεσμα, ενάντια στη βούληση των μεγάλων ρυπαντών».

«Σήμερα οι πολίτες του κόσμου απαιτούν από εμάς να πάμε πιο γρήγορα και καλύτερα, είτε στον οικονομικό τομέα, είτε στον τομέα της προσαρμογής, είτε σε αυτόν της μείωσης των εκπομπών», δήλωσε η Χιλιανή υπουργός Περιβάλλοντος Καρολίνα Σμιτ.

«Οι συζητήσεις αυτές αντανακλούν την ασυμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες από τη μια πλευρά και την επιτακτικότητα της κατάστασης που δείχνει η επιστήμη και τα αιτήματα των πολιτών στους δρόμους [από την άλλη]», συνοψίζει η Χέλεν Μάουντφορντ από το World Resources Institute, η οποία εκτιμά πως το πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού δεν είναι παρά μια «μακρινή ανάμνηση».

Ως εκ τούτου για να μειωθεί αυτή η απόκλιση όλες οι χώρες πρέπει να υποβάλουν μέχρι την COP26 που θα διεξαχθεί στη Γλασκόβη το επόμενο έτος μια αναθεωρημένη εκδοχή των σχεδίων τους για μειώσεις εκπομπών. Όμως δύο εβδομάδες συζητήσεων ανέδειξαν μια ολοφάνερη διαίρεση στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας.

Η ΕΕ πρέπει τώρα να εργαστεί προκειμένου να παρουσιάσει το 2020 μια αύξηση των δεσμεύσεών της για το 2030.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε δηλώσει πως φέτος η προετοιμασία θα γινόταν υπό την πίεση του δρόμου. «Η επιστήμη είναι σαφής, αλλά η επιστήμη παραβλέπεται. Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα εγκαταλείψουμε. Έχουμε μόλις αρχίσει», έγραψε στο Twitter.

Οι Βρετανοί έχουν οριστεί επισήμως ως οι διοργανωτές της COP26 υποσχέθηκαν από την πλευρά τους να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Γλασκόβη να αποδειχθεί μια επιτυχία.

Το συμπέρασμα μετά την COP25 είναι ότι οι «ειδικοί» επί της κλιματικής αλλαγής ζητούν περισσότερα και «βαρύτερα» πράσινα μέτρα. Επομένως πρέπει να περιμένουμε να δούμε έναν ΟΗΕ πιο…αυστηρό.Παράλληλα πολλές χώρες αρνούνται να κάνουν κάτι τέτοιο, ωστόσο έχοντας υπογράψει την Ατζέντα 2030 έχουν δεσμευτεί πως θα το κάνουν.

Ο στόχος είναι μέχρι το 2030, έτος ορόσημο, να έχει εφαρμοστεί η Ατζέντα 2030 παντού.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...