ΟΗΕ για Ατζέντα 2030: «Θα γίνει ταφόπλακα του κόσμου»!! – vid

Νέα παραδοχή αποτυχίας...

Το 2015, η «Ατζέντα 2030» που υιοθέτησαν οι χώρες μέλη του ΟΗΕ κατέγραφε 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ODD), οι οποίοι αναλύονταν σε 169 «σχέδια».

Όμως «αν δεν δράσουμε τώρα, η Ατζέντα 2030 μπορεί να γίνει η ταφόπλακα του κόσμου όπως θα μπορούσε να ήταν», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο προοίμιο της έκθεσης αποτίμησης αυτών των στόχων, οι οποίοι θα συζητηθούν σε μια σύνοδο κορυφής στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

«Μολονότι η βασική αρχή είναι να μην μείνει κανείς πίσω, στα μισά του δρόμου, αυτή η δέσμευση κινδυνεύει», σημειώνεται στην έκθεση «αφού ο μισός κόσμος έχει αφεθεί στην τύχη του. Η επίτευξη των 17 στόχων απομακρύνεται».

«Από την υγεία μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την πρόσβαση στην ενέργεια και την κατάργηση των ανισοτήτων, από τα περίπου 140 «σχέδια» που αναλύθηκαν, σε πάνω από 30% δεν υπήρξε καμία πρόοδος – μάλιστα, σε κάποια καταγράφηκε οπισθοδρόμηση, σε σύγκριση με το 2015. Σχεδόν στα μισά παρατηρείται μέτρια ή σοβαρή παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να υιοθετήσουν ένα «σχέδιο διάσωσης» των ODD. Αυτό αφορά μια νέα πολιτική δέσμευση αλλά και την εφαρμογή ενός σχεδίου ύψους 500 δισεκ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030.

Θυμάστε όμως τι κρύβεται πίσω από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που μας πασάρουν;;;

Ιδού:

(Με πληροφορίες από απεμπε – απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί