• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι στόχοι του ΟΗΕ, για την Ατζέντα 2030 και οι Έλληνες πρόσκοποι

Οι στόχοι του ΟΗΕ, για την Ατζέντα 2030 και οι Έλληνες πρόσκοποι

Οι στόχοι του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Ατζέντα 2030, έχουν μπει σε τροχιά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Περισσότεροι από 1300 έφηβοι πρόσκοποι, βρίσκονται στον Βόλο, όπου ξεκίνησαν στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» οι εργασίες της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης με την συμμετοχή νέων από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση, η οποία είχε την αφετηρία της πριν από 35 χρόνια (1983) και γίνεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη, ενώ στον Βόλο πραγματοποιείται για πρώτη φορά, από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με τον δήμο Βόλου και την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στο κέντρο του Βόλου έχουν αρχίσει εκδηλώσεις και στην πλατεία Πανεπιστημίου ήδη στήθηκε το προσκοπικό χωριό, που φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας, σκίτσου και κόμικ.

Στις πολλαπλές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης οι πρόσκοποι-ανιχνευτές, που η ηλικία τους είναι μεταξύ 15 και 18 ετών παρουσιάζουν τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από διάφορα κοινωνικο-πολιτικά θέματα – φέτος θα ασχοληθούν με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Παράλληλα καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους χρησιμοποιώντας το φωτογραφικό φακό και τη βιντεοκάμερα ως μέσο έκφρασης, κριτικάρουν την καθημερινότητα και θέματα που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον, μέσα από σκίτσα, κόμικς και γελοιογραφίες και προσπαθούν να εξελιχθούν ως δημιουργοί γράφοντας σενάρια, τα οποία σκηνοθετούν σε ταινίες μικρού μήκους με τους ίδιους για πρωταγωνιστές.

Επίσης οι νεαροί πρόσκοποι αναπτύσσουν και παρουσιάζουν το ταλέντο τους στη μουσική και το χορό μέσα από τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς των μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων και ανταλλάσσουν απόψεις, δημιουργούν φιλίες και μαθαίνουν στην πράξη τι σημαίνουν οι έννοιες του «ευ αγωνίζεσθαι» και της «ευγενούς άμιλλας».

Στο πλαίσιο των πολλαπλών εκδηλώσεων μια κοινότητα ανθρώπων με «ανήσυχο πνεύμα» θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στις 6, στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου (πρώην Εκθεσιακό-Αθλητικό Κέντρο), όπου με πρωτοβουλία των προσκόπων θα φιλοξενηθούν 5 ομιλητές, οι οποίοι θα μοιραστούν την εμπειρία τους με τους εφήβους προσκόπους, αλλά και τους νέους της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για προσωπικότητες που έχουν βιώσει την ισχύ που έχουν οι ιδέες ως φορέας αλλαγής νοοτροπιών και στερεοτύπων και μέσω των συναρπαστικών ιστοριών τους στοχεύουν να μας συμπαρασύρουν σε ένα ταξίδι γεμάτο έμπνευση και κίνητρα, με αφετηρία αλλά και προορισμό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

photo:pexels