Οι Έλληνες Πρόσκοποι και ο ΟΗΕ

Ένα θεματικό τηλεοπτικό σποτ δημιούργησαν οι Έλληνες πρόσκοποι, για να επικοινωνήσουν με το ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα τη σημασία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε ανακοίνωσή του, «οι Έλληνες πρόσκοποι είναι ο πρώτος εθελοντικός φορέας της χώρας που αγκαλιάζει με τηλεοπτικό spot τους στόχους, αποτελώντας παράδειγμα έμπρακτης εφαρμογής του στόχου 17 – Συνεργασία για τους στόχους».

Μέσω ενός film 45” (αλλά και μία σύντομη έκδοση 33”), τρείς πρόσκοποι οι οποίοι βρίσκονται στο δάσος, βλέπουν μέσα από τα κιάλια τους άλλους προσκόπους να μεταφέρουν μηνύματα-στόχους, για ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι παρακάτω στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης: 1 – μηδενική φτώχεια, 4 – ποιοτική εκπαίδευση, 6 – καθαρό νερό και αποχέτευση και 13 – δράση για το κλίμα.

Το σποτ ολοκληρώνεται με μία ομάδα προσκόπων να βροντοφωνάζει: «Είμαστε οι πρόσκοποι! Και είμαστε πρεσβευτές ενός καλύτερου κόσμου».

Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ενεργά μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Σύμφωνα με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, «οι Έλληνες πρόσκοποι, εδώ και δεκαετίες, εκπαιδεύουν, ευαισθητοποιούν και τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία με νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτό και οι πρόσκοποι, ως πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, εφαρμόζουν από την ίδρυσή τους (το 1910) έμμεσα και έμπρακτα όλα όσα οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ πρεσβεύουν, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».

Επιπλέον, εκτός από το σποτ, οι Έλληνες πρόσκοποι έχουν δημιουργήσει και μία ιστοσελίδα για το πρόγραμμα «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», (www.scouts4sdgs.gr) η οποία περιέχει πληροφορίες για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδέες και τρόπους για την υλοποίησή τους και όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η προσκοπική κίνηση.

photo:eurokinissi