• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι «ειδικοί» θέλουν κι άλλο, κανείς ΧΑΛΑΡΟΣ!!! Τι δήλωσε η Λινού

Οι «ειδικοί» θέλουν κι άλλο, κανείς ΧΑΛΑΡΟΣ!!! Τι δήλωσε η Λινού

Ρεπορτάζ του CNN Greece:

Την ανάγκη να εφαρμοστούν τα νέα υγειονομικά μέτρα οριζόντια -χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί- σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να δούμε άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά στον έλεγχο του κορωνοϊού, συστήνει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με στόχο να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown, η κ. Λινού, καταθέτει τον προβληματισμό της, σημειώνοντας ότι απαιτείται από όλους μας ιδιαίτερη προσοχή και αφοσίωση, όσον αφορά στην εφαρμογή τους, καθώς όσο προχωράμε στον χειμώνα, τα πράγματα θα ζορίζουν.

«Η εισαγωγή του μέτρου χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους είναι πολύ χρήσιμη και εκτιμώ ότι θα διαπιστώσουμε σύντομα, πόσο αποδοτική είναι, ωστόσο εφαρμόζεται μόνο στις περιοχές με αυξημένα κρούσματα, δηλαδή στις πορτοκαλί και κόκκινες, ενώ θα ήθελα να το δω σε όλη τη χώρα. Είναι γεγονός, ότι όλοι μας μετακινούμαστε, άρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι μπορούμε όλοι μας να μεταφέρουμε τον ιό, από μία “πορτοκαλί” περιοχή, σε μία “πράσινη” για παράδειγμα» τονίζει η κ. Λινού.

Και συνεχίζει:

«Πρέπει να γνωρίζουμε το εξής όσον αφορά την πανδημία: Ένα υγειονομικό μέτρο για να μπορέσει να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας- και στην συγκεκριμένη περίπτωση να μειώσει τα κρούσματα- πρέπει να είναι αποτελεσματικό, εφικτό και αποδεκτό.

Στην αποτελεσματικότητα έχουμε πετύχει πολλά πράγματα, αλλά πολλά από αυτά τα μέτρα, δεν είναι εφικτά και αποδεκτά».

Γιατί δεν πείθει η χρήση μάσκας

Γιατί, όμως, δεν έχει ακόμη πεισθεί ο περισσότερος κόσμος για τη χρήση μάσκας;

«Έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα, όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, αλλά και όσον αφορά στις αποστάσεις, οι οποίες πολλές φορές, δεν είναι εφικτές, όπως για παράδειγμα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα εστιατόρια», απαντά και συμπληρώνει:

«Ούτε η χρήση της μάσκας ούτε οι αποστάσεις έχουν πείσει, διότι τις περισσότερες φορές, παρουσιάζονται ως μέτρο αστυνόμευσης. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι εχθρός μας δεν είναι ο ασθενής και ο άνθρωπος που δεν τηρεί τα μέτρα, εχθρός μας είναι ο ιός. Χρειάζεται να απευθυνθούμε με σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, στους πολίτες και στους φοιτητές με παρακλητικό και όχι με εξουσιαστικό τρόπο».

Ερωτηθείσα για τα νέα ευρήματα, που θέλουν τις άλλοτε άτρωτες ηλικιακές ομάδες 19 έως 40 ετών, να πλήττονται τώρα περισσότερο από τον ιό, η κ. Λινού, σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αυτό είναι γνωστό διεθνώς ότι είναι ευάλωτες και οι ηλικίες μεταξύ 19-40 ετών, εύρημα, που το είδαμε και σε τυχαίο δείγμα πρόσφατα. Πρόκειται για την ομάδα που νοσεί και μεταδίδει περισσότερο τον ιό. Το γεγονός αυτό, ίσχυε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, απλά στην χώρα μας αυτές οι ηλικίες ήταν ασυμπτωματικές και δεν γίνονταν τεστ παρά μόνο σε όσους είχαν συμπτώματα. Αυτές οι ηλικίες, πρέπει να αλλάξουν κοινωνική συμπεριφορά».

ΠΗΓΗ: CNN GREECE