Νομική προσφυγή κατά Υπερταμείου για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της Περιφέρειας

Την πρόθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να προσφύγει νομικά, αν δεν αφαιρεθούν με διαπιστωτική πράξη,

από το Υπερταμείο, τα ακίνητα που έχει ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία ή έχουν παραδοθεί ως χρήση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχει διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα που είναι ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία ή έχουν παραδοθεί ως χρήση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και διατίθενται από το Δημόσιο στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., είναι:

•Στη Λευκάδα: Το Διοικητήριο της Λευκάδας που έχει κατασκευαστεί με χρήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αποπληρώνεται με τον τρόπο αυτό, το ΚΤΕΟ Λευκάδας, και το Αμαξοστάσιο

•Στην Κέρκυρα: Tα Παλιά Δικαστήρια που έχουν παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με Νόμο και με ΦΕΚ, η Βίλα Ρόσσα και το παλιό 6ο Δημοτικό, τα οποία δεν έχουν παραχωρηθεί ιδιοκτησιακά, αλλά έχουν παραχωρηθεί κατά χρήσην στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

•Στη Ζάκυνθο: Tο κτίριο του Διοικητηρίου, αλλά και το κτίριο του Παλαιού Νοσοκομείου που έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
“Για τα κτίρια αυτά ζητούμε να ακολουθηθεί η διαδικασία που εφαρμόστηκε στα αρχαιολογικά μνημεία, τα οποία βαίνουν προς αποχαρακτηρισμό και ουσιαστικά φεύγουν από το Υπερταμείο” ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

“Αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δε πάρουμε μία ικανοποιητική απάντηση, τότε η θέση μας είναι να προσφύγουμε νομικά προκειμένου να ακυρωθεί αυτή η συγκεκριμένη απόφαση εντοπίζοντας το θέμα στα ακίνητα που μας αφορούν για να αποκτήσουμε έννομο συμφέρον” είπε στο σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Γαλιατσάτος.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα τον Υπουργείο Οικονομικών δεν απέστειλε καμία απάντηση, στην επιστολή που είχε στείλει ο Περιφερειάρχης, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, προς τον Υπουργό, Γεώργιο Χουλιαράκη, αλλά και στην Υφυπουργό Αικατερίνη Παπανάτσιου, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για την έλλειψη ενημέρωσης ή δημοσίου θεσμικού διαλόγου, ως προς τις υπουργικές αποφάσεις, για τη διάθεση χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε..

Η Επιστολή που εστάλη στον Υπουργό Οικονομικών στις 21 Σεπτεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως “είδαν το φως της δημοσιότητας αποφάσεις ως προς χιλιάδες ακινήτων του Δημοσίου που περιέχονται στην ΕΕΣΠ Α.Ε.. και την ΕΑΔ Α.Ε. Βασικά χαρακτηριστικά της όλης υπόθεσης είναι ότι αφενός δεν έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση ή δημόσιος ή θεσμικός διάλογος και αφετέρου όλα αναγράφονται μόνο τους ΚΑΕΚ, ώστε να μην είναι εφικτή η ανίχνευση των ακινήτων από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και όποιους άλλους θεσμικούς παράγοντες θα είχαν έννομο συμφέρον και ενδιαφέρον κοινωνικής, πολιτικής και νομικής αντίδρασης. Αιτούμεθα να μας αποστείλετε τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων που ευρίσκονται στην επικράτεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και αποτελεί πρόθεση ή απόφασή σας να περιέλθουν στην ΕΕΣΠ Α.Ε. και την ΕΑΔ Α.Ε”.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, σε ότι αφορά στη Ζάκυνθο δεν είναι και λίγα τα εμβληματικά κτίρια και ακίνητα που εξετάζονται για να περάσουν σε ξένα χέρια. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται εντός των κτηματολογημένων περιοχών του νησιού και δεν θα πρέπει να συγχέονται με εκείνα που πέρασαν ήδη στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ όπως μέρος της τουριστικής μαρίνας του νησιού ή εκτάσεις των ανενεργών Αλυκών και το ΞΕΝΙΑ. Μεταξύ των ακινήτων βρίσκονται: το Μουσείο Ζακύνθου, το παλιό υδραγωγείο στο Κρυονέρι, ένα οικόπεδο στην Αγία Άννα, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το ακίνητο που παραχώρησε ο ΟΔΑΖ στον ΟΑΕΔ, το τρίγωνο πλησίον της γέφυρας του Αγίου Γερασίμου, το Διοικητήριο και το Μικρό Διοικητήριο, η Αστυνομία, οικόπεδο στην πλαγιά μεταξύ Μπόχαλης και 1ου Γυμνασίου, το Αεροδρόμιο, ο χώρος της νησίδας στον Αγ. Σπυρίδωνα Αργασίου, οικόπεδο στο ποταμάκι του Λαγανά και οικόπεδο μεγάλης αξίας “αγνώστου πατρός” στο Λαγανά.

Από imerazante

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu