Νέα…«τρομοκρατική» ανακοίνωση από ΟΗΕ: Μιλά για «εξαφάνιση ειδών»

Περισσότερα από ένα στα πέντε μεταναστευτικά είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση, όπως διαπιστώνεται στην πρώτη έκθεση για την κατάσταση των μεταναστευτικών ειδών στον κόσμο που παρουσιάζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατήρηση των Μεταναστευτικών Ειδών Άγριων Ζώων (CMS).

Δισεκατομμύρια ζώα πραγματοποιούν κάθε χρόνο μεταναστευτικά ταξίδια στη στεριά, τους ποταμούς, τους ωκεανούς και τον ουρανό, ορισμένα από τα οποία διασχίζοντας ηπείρους για να τραφούν και να αναπαραχθούν. Τα μεταναστευτικά είδη διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση των οικοσυστημάτων του κόσμου.

Στην έκθεση, που εκπονήθηκε για το CMS από επιστήμονες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ- Κέντρου Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Διατήρησης (UNEP-WCMC), μελετήθηκαν κυρίως 1.189 ζωικά είδη που έχουν αναγνωριστεί από τα συμβαλλόμενα μέρη του CMS ως είδη που χρήζουν διεθνούς προστασίας, ενώ αναλύθηκαν δεδομένα και για περισσότερα από 3.000 μεταναστευτικά είδη που δεν ανήκουν στον κατάλογο αυτό.

Το 22% των ειδών του καταλόγου CMS απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ σχεδόν τα μισά είδη παρουσιάζουν μείωση του πληθυσμού τους. Όπως επισημαίνεται, τα τελευταία 30 χρόνια, 70 μεταναστευτικά είδη, όπως ο αετός της στέπας και η άγρια καμήλα, έχουν κινδυνεύσει περισσότερο, ενώ αντίθετα μόλις 14 καταγεγραμμένα είδη, όπως οι γαλάζιες φάλαινες, ο θαλάσσιος αετός με λευκή ουρά και ο μαυροπετρίτης, έχουν πλέον βελτιωμένη κατάσταση διατήρησης.

Επιπλέον, εντοπίστηκε ότι σχεδόν όλα τα ψάρια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Σύμβασης CMS, μεταξύ των οποίων οι μεταναστευτικοί καρχαρίες, τα σαλάχια και οι οξύρρυγχοι, απειλούνται με εξαφάνιση.

Σημειώνεται ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, 399 μεταναστευτικά είδη που απειλούνται ή σχεδόν απειλούνται με εξαφάνιση δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στον κατάλογο του CMS.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί