Νέα εξέλιξη!! Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Τα κράτη είναι κοντά σε συμφωνία»

Στον ΠΟΥ πρόκειται να «κατεβάσουν» προς ψήφιση δύο ξεχωριστά ψηφίσματα που θα αφορούν τις αλλαγές στους κανονισμούς υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης!!

Στην όγδοη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τις Τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (WGIHR), η οποία ανεστάλη χθες 26/4 έως τις 16 Μαΐου, τα Κράτη Μέρη του ΔΥΑ «έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τη συμφωνία» για τη δέσμη τροπολογιών που θα υποβληθεί στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η οποία λαμβάνει χώρα από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου.

Οι τροποποιήσεις, που προτάθηκαν από τα Κράτη-Μέλη στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 θα συζητηθούν περαιτέρω στην όγδοη συνεδρίαση που θα συνεχιστεί στις 16-17 Μαΐου με σκοπό την οριστικοποίηση ενός συμφωνημένου πακέτου για την υποβολή του στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του Μαϊου και, εφόσον συμφωνηθεί, την επίσημη υιοθέτησή του.

Αυτή η όγδοη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τις Τροποποιήσεις του ΔΚΥ (Διεθνούς Κανονισμού Υγείας) ξεκίνησε στις 22 Απριλίου και διεκόπη σήμερα.

Ενώ η παραπάνω διαδικασία διεξάγεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την Πρώτη Συμφωνία για την Πανδημία (ΕΔΩ λεπτομέρειες), προτάθηκε να υποβληθούν δύο ξεχωριστά ψηφίσματα για τις δύο διαδικασίες στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο.

Θυμίζουμε πως οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία για την Πανδημία θα συνεχιστούν από τις 29 Απριλίου έως τις 10 Μαΐου.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, η οποία πρόκειται να επικυρώσει τις τροπολογίες, ξεκινά στις 27 Μαΐου, επομένως ο χρόνος τους είναι πολύ περιορισμένος.

Όπως μεταδίδεται επίσημα από τα κανάλια επικοινωνίας του ΠΟΥ, «κατά τη διάρκεια της όγδοης συνεδρίασης της WGIHR, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την οριστικοποίηση της δέσμης των τροποποιήσεων καθώς τα Κράτη-Μέλη κατέληξαν σε συμφωνία σε κρίσιμους τομείς.

Η Συμπρόεδρος του WGIHR, Δρ Ashley Bloomfield, δήλωσε:

«Το έργο για την ενίσχυση της παγκόσμιας άμυνάς μας ενάντια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, μέσω της συμφωνίας για ένα ισχυρότερο σύνολο Διεθνών Κανονισμών Υγείας, αντικατοπτρίζει τόσο τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο εξαιρετικά διασυνδεδεμένος κόσμος μας σήμερα, όσο και την αναγνώριση και την ετοιμότητα των χωρών για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους προστατεύονται καλύτερα».

Μένει να δούμε εάν θα επιτευχθεί εν τέλει μία διπλή (!!!) συμφωνία από τα κράτη μέχρι τα τέλη Μαΐου, με αρκετούς σκεπτικιστές να «κρατούν την ανάσα τους», φοβούμενοι τα όσα ακολουθήσουν όταν θα παραστεί η επόμενη «έκτακτη ανάγκη».

απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί