Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ένας άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στην εγχώρια -και όχι μόνο- ενεργειακή αγορά.
Ο ίδιος μιλώντας στο Συνέδριο «Ελλάδα μετά V» άσκησε αυστηρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τις αυτοκαταστροφικές πολιτικές που ακολουθεί στην ενέργεια με φόντο την μετάβαση στην «πράσινη ανάπτυξη».
Εξήγησε εν ολίγοις ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» που από τη μία μέρα στην άλλη θα απαλλάξουν την ελληνική αγορά από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ εκτίμησε πως η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα θα είναι μόνο μία από τις πολλές που θα ακολουθήσουν.
Στο el.gr ήδη από το καλοκαίρι είχαμε προειδοποιήσει πως το «δόγμα του σοκ» στην ενέργεια με την απότομη απολιγνιτοποίηση θα δημιουργούσε απείρως περισσότερα προβλήματα από λύσεις, ιδιαίτερα σε καταστάσεις ανάγκης.
Δείτε τι δήλωσε επ’ακριβώς ο καθ’ύλην αρμόδιος κ. Μυτιληναίος:
«Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Έχουμε αποφασίσει ότι το καύσιμο μετάβασης είναι το φυσικό αέριο, όμως δεν υπάρχουν οι υποδομές, ούτε οι αναγκαίες επενδύσεις τρισ. που απαιτούνται για την την μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα φυσικού αέριου όπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο.
Τώρα με την κρίση έγινε αντιληπτό ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκης φυσικού αερίου. Πάμε χωρίς σχέδιο στην κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών και ξεχνούμε τη στοχαστικότητα των τεχνολογιών, που δε λειτουργούν όταν δε φυσά ή δεν έχει ήλιο. Ο άνεμος και ο ήλιος δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή ενέργειας όταν αυτή ζητείται από το δίκτυο γιατί δεν υπάρχει μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας.
Αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε αέριο και πετρέλαιο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα που διαθέτει υπερβάλλουσες ποσότητες να είναι η Ρωσία, όχι το Κατάρ, η Νορβηγία ή η Αυστραλία. Άρα αυτή είναι μια πρώτη κρίση εκ των πολλών που θα ζήσουμε διότι δεν έχει γίνει σωστή προετοιμασία για την ενεργειακή μετάβαση και δεν έγιναν οι αναγκαίες επενδύσεις. Ή θα πάμε γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση αντιμετωπίζοντας την μία κρίση μετά την άλλη, ή ταυτόχρονα θα επενδύσουμε στις υποδομές που θα στηρίξουν αυτή τη μετάβαση».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανακαλύφθηκαν κρυμμένες κατασκευές γύρω από ελληνιστικό πύργο 2.300 ετών στην Πάρο
- Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους»
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου πάσχει από νεφρική δυσλειτουργία, παραμένει στο νοσοκομείο
- Μητσοτάκης για συμφωνία με Chevron: «Μεγάλη επιτυχία της πατρίδας μας»
- Η υπέρκομψη Μελάνια παρέδωσε μαθήματα στυλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο – Δείτε βίντεο
- Μητσοτάκης: Αυτό είπε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
- Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής καταρτιζόμενων στις Δημόσιες ΣΑΕΚ
- Γροιλανδία: Η Δανία δεν προσκάλεσε τις ΗΠΑ στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή
- Lahaina Noon: Ένα μοναδικό φαινόμενο στη Χαβάη που “σβήνει” τις σκιές δύο φορές τον χρόνο, vid
- Ραγδαίες εξελίξεις για την ΑΟΖ: Τι αποφάσισαν Ελλάδα και Λιβύη